Medžiotojai sutrikę: vilkų trijulė miške atkeršijo įsibrovėliui

Į kampą medžiotojų speista vilkų gauja atkeršijo – sudraskė miške pėdsakais sekti bandžiusį medžioklinį šunį.

Vilkai papjovė šerno pėdsakais sekusį šunį.<br>123rf nuotr.
Vilkai papjovė šerno pėdsakais sekusį šunį.<br>123rf nuotr.
Vilkai papjovė šerno pėdsakais sekusį šunį.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Vilkai papjovė šerno pėdsakais sekusį šunį.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Vakarų Sibiro laika buvo sudraskyta vilkų.<br>Wikipedia nuotr.
Vakarų Sibiro laika buvo sudraskyta vilkų.<br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintaras Šiuparys, Šarūnas Meškys

Jan 10, 2017, 10:14 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 11:42 AM

Incidentas įvyko sausio 7-osios rytą Joniškio rajone, Tyrelio medžiotojų būrelio medžioklės plotuose. Tądien medžiotojai bandė medžioti šernus.

Per trečiąjį varymą keli medžiotojų šunys nuskuodė paskui šerną. Po keliolikos minučių vienas medžiotojas per navigacinę sistemą pastebėjo, kad jo augintinis stovi vietoje. Taip rodė ant Vakarų Sibiro udmurtų laikos antkaklio sumontuotas GPS siųstuvas.

Vyriškis nusprendė, kad jo augintinis užspeitė miško žvėrį ir laukia šeimininko. Tačiau netruko paaiškėti, kad medžiotojas prarado savo šunį.

Vilkai nebebijo žmonių

Pusantrų metų medžioklinis šuo rastas papjautas. Apžiūrėję pėdsakus, medžiotojai nustatė, kad šunį sumedžiotojo trijų vilkų gauja.

„Keista, kad varyminės medžioklės metu, kur dalyvauja daug žmonių, šūkaujama, ūbaujama, vilkai ima ir papjauna šunį, esantį maždaug 400 metrų nuo medžiotojų. Kai medžiotojai paleido šunį, jis pasileido bėgti ir po kiek laiko navigacija ėmė rodyti, kad objektas nebejuda. Kai medžiotojai atėjo iki tos vietos, šunį rado sudraskytą, apėstą, žarnos buvo ištampytos“, – portalui lrytas.lt komentavo gamtininkas P. Adeikis.

Gamtininko teigimu, šuo vilkui – lengvas grobis, tačiau nuo žmonių jie traukiasi ir laikosi atokiau. Vis tik yra pasitaikę ne vienas atvejis, kai vilkai papjauna ir sodyboje gyvenančius šunis, ir gyvulius.

„Galima daryti prielaidą, kad vilkai priprato prie žmonių ir jų nebebijo. Greičiausiai taip yra dėl to, kad vilkų populiacija jau yra per didelė, jų gyvenamieji plotai mažėja“, – svarstė P. Adeikis.

Šį vilkų medžioklės sezoną Šiaulių regione jau sumedžiota 11 vilkų. Tiesa, Joniškio rajone šių plėšrūnų dar nenušauta.

Veržiasi į ūkius

Dar praėjusių metų rudenį Klaipėdos rajone per naktį vilkai papjovė 6 avis. Netoli Kretingalės esančiame Lankučių kaime gyvenanti ūkininkė Silva Gečienė ankstu spalio rytą nuėjusi į ganyklą nesulaikė ašarų, kai pamatė gulinčius pusantrų metų augintus du veislinius avinus ir avį. Vilkai jų neišdraskė. Gaišenas apžiūrėjęs veterinaras nustatė, kad gyvuliai buvo uždusinti. Šitaip vilkė mokė medžioti jauniklius vilkiukus.

Ketvirtą aviną S.Gečienė laukuose aptiko atokiau. Jis jau buvo išverstais viduriais, nutraukta kulšimi. Dar dviejų pusmetinių ėriukų ūkininkė iš viso nerado.

Liko sumedžioti 13 vilkų

Kaip portalui lrytas.lt yra sakiusi Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė Jolanta Urbelionytė, vilkus saugo valstybė, o ganomais gyvuliais privalo pasirūpinti patys ūkininkai. Anot jos, miškingame Varėnos rajone gyvenantys žmonės niekada nakčiai gyvulių nepalikdavo laukuose. „Dabar kai kas mano, kad jei vilkai išpjovė kaimynų avis, manųjų nelies. Pavyzdžiui, praėjusiais metai Vilkaviškio rajone vilkai avis išpjovė vasario mėnesį. Ką jos tokiu metų laiku naktį veikė lauke?“, – retoriškai klausė J. Urbelionytė. Praėjusių metų spalį Aplinkos ministerija išleido įsakymą, jog 2016-2017 medžioklės sezono metu galima sumedžioti 60 vilkų. Šiuo metu visoje Lietuvoje yra užregistruoti sumedžioti 47 vilkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją