Pasak Mičigano valstijos universiteto mokslininkų, kiaušinių lukštų spalva priklauso nuo vištų veislės. Vienų veislių vištos deda rudus, kitų – baltus, trečių, pavyzdžiui, Europoje retos arakuanų veislės, – mėlynus kiaušinius.
Pasitaiko ir žalios alyvuogių spalvos kiaušinių. Taip nutinka sukryžminus skirtingų veislių vištą ir gaidį. Jeigu vienas paukštis yra iš dedančiųjų rudus kiaušinius, o kitas – mėlynus kiaušinius veislės, jų kiaušinis būna žalsvos alyvuogių spalvos.
Jeigu jums smalsu, kokius kiaušinius dės vištos, pasižiūrėkite į jų ausų spenelius. Paprastai turinčios baltus spenelius deda baltus kiaušinius, teigiama Mičigano valstijos universiteto interneto puslapyje „Michigan State University Extension“.
Beje, visi kiaušiniai iš pradžių būna balti. Pigmentas atsiranda kiaušiniui keliaujant per vištos kiaušintakius. Ši kelionė užtrunka apytiksliai 26 valandas. O lukštas visiškai susiformuoja per 20 valandų.
Pavyzdžiui, ant arakuanų veislės vištų kiaušintakiais keliaujančių kiaušinių nusėda oocianino pigmentas. Jis prasiskverbia pro lukštą, todėl jo išorė ir vidus pasidaro tokios pat mėlynos spalvos.
Ant rudo atspalvio kiaušinių per vėlyvąjį lukšto formavimąsi nusėda protoporfirino pigmentas. Tačiau šis pigmentas neprasiskverbia pro lukštą į jo vidų, o nuspalvina tik kiaušinio paviršių. Štai kodėl rudų kiaušinių lukštai viduje yra balti.
Tuo metu žalios alyvuogių spalvos kiaušiniai tokiais tampa, nes rudas pigmentas padengia mėlyną spalvą įgijusį lukštą. Kuo rudas pigmentas yra tamsesnis, tuo, žalesnis pasidaro kiaušinis.
O ar kiaušinio lukšto spalva lemia jų skonines ir maistines savybes?
Kai kurie žmonės labiau mėgsta rudus, nei baltus kiaušinius, teigdami, kad jie gardesni ir maistingesni, kiti – atvirkščiai.
Tačiau tiesa yra ta, kad visi kiaušiniai yra vienodi – skiriasi tik lukšto spalva.
Jeigu vištos buvo lesintos tuo pačiu lesalu, jų kiaušiniai bus tokios pat maistinės vertės, nepaisant lukšto spalvos.
Taip pat jie bus tokio pat skonio ir juos ruošti reikia vienodai.