Klaipėdoje apsigyveno ypač reti plėšrūnai

Klaipėdos pakraštyje esančiame zoologijos sode apsigyveno keturi baltieji liūtai – tokių plėšrūnų natūralioje gamtoje beveik nėra. Baltųjų liūtų nepamatysi ir kaimyninėse šalyse, išskyrus Lenkiją.

Trys baltųjų liūtų patelės ir vienas patinas pratinasi gyventi Klaipėdos pašonėje esančiame zoologijos sode.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Trys baltųjų liūtų patelės ir vienas patinas pratinasi gyventi Klaipėdos pašonėje esančiame zoologijos sode.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 8, 2017, 11:19 AM

Trys baltųjų liūtų patelės – dvejų, trejų ir ketverių metų – ir pustrečių metų patinas į Klaipėdą prieš savaitę atkeliavo iš Čekijos. Visi jie pasaulį išvydo nelaisvėje.

Iš Klaipėdos į Čekiją mainais iškeliavo penki Lietuvoje atsivesti baltieji tigrai – penkios patelės. Klaipėdos pašonėje įsikūrusiame zoologijos sode liko dar dešimt baltųjų tigrų.

Kelionė į naująją vietą liūtams truko penkiolika valandų.

Daugiau kaip pusę laiko gyvūnai miegojo veikiami specialių vaistų.

Iš pradžių jie buvo apgyvendinti uždaroje patalpoje. Naujieji gyventojai palyginti greitai aklimatizavosi – pradėjo ėsti, bendrauti su prižiūrėtojais, urgzti.

Vakar jie buvo išleisti į gryną orą – 1500 kvadratinių metrų ploto aukšta tvora aptvertą lauko aikštelę.

„Iki šiol jų valdos buvo šimtą kartų mažesnės, be to, grindys buvo išklotos trinkelėmis arba išbetonuotos – taip patogiau prižiūrėti.

Į nepažintą vietą liūtai žengė atsargiai, nes čia daug kas buvo nauja – žolė, smėlis, žemė, bet greitai apsiprato“, – sakė naujuosius gyventojus stebėjęs zoologijos sodo vadovas Edvardas Legeckas.

Jis pastebėjo, kad ir čia, kaip ir natūralioje gamtoje, pirmos viską išbandė patelės. Paprastai jos išeina medžioti ir patinams parnešusios grobį lūkuriuoja, kol jie pasisotins, ir tik tuomet ėda pačios.

Baltieji liūtai subręsta per trejus metus. Tikimasi, kad ir Lietuvoje naujieji gyventojai – Džesika, Elzė, Sisi ir Liudvikas – atsives palikuonių.

Baltieji liūtai – Pietų Afrikos Respublikoje, Timbavačio regione, gyvenusi didžiųjų kačių rūšis. Tai ne albinosai. Balta spalva – paveldimas dalykas.

Išgyventi natūralioje aplinkoje jiems labai sunku būtent dėl išskirtinės spalvos – jie iš toli matomi. Ne taip, kaip maskuojamosios spalvos gentainiai.

Paskutinis laisvėje gyvenantis baltasis liūtas pastebėtas 1994 metais.

Baltųjų liūtų patinai didesni ir sunkesni už paprastuosius savo brolius, bet gerokai lėtesni, todėl į medžioklę traukia patelės. Dabar visame pasaulyje gyvena per 300 baltųjų liūtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.