Rugsėjo 8 – kuo ši diena velniškai ypatinga žvirbliams?

Jei pastarosiomis dienomis kieme pasigedote žvirblių – nenustebkite. Sena lietuviška sakmė pasakoja, kad šiuo metu žvirblius šokdina pats velnias. 

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 8, 2017, 2:04 PM, atnaujinta Sep 8, 2017, 2:21 PM

Apie tai, kuo rugsėjo 8 diena svarbi žvirbliams, savo knygoje „Sužeistas vėjas" aprašė Norbertas Vėlius, surinkęs lietuvių liaudies mitologines sakmes. 

Susirenka velnias

„Prieš užgimimo šventę (rugsėjo aštuntą) tris dienas prapuola žvirbliai. Tom dienom žvirblis net nečiurkštels. Jeigu ir yra žvirblių, tai jie slepiasi, lando po krūmus.“, - rašo N.Vėlius. 

Senoliai sako, kad šiomis dienomis žvirbliai būna nuliūdę, nes juos šokinėti verčia velnias. Dar baisiau: „Kas lieka nuo „stryko“, tas lieka veislei, o pilną saiką velnias sau pasilieka", rašoma sakmėje. 

Iš kur kilusi ši legenda sunku pasakyti, bet žvirbliai tuo metu iš tikrųjų slepiasi ir jų niekur nematyti, rašo N.Vėlius. 

Tiesa, Lietuvos ornitologų draugijos direktorius Liutauras Raudonikis teigė, kad žvirblių vis dėlto pastebėjo. 

„Vakar pats buvau prie parduotuvės Sanavorių prospekte ir naminiai žvirbliai automobilių parkavimo aikštelėje šokinėjo laimingi“, – pasakojo ornitologas. 

Legenda jam pasirodė keista, nes žvirbliai – sėslūs paukščiai. 

„Daug tų mitų yra. Sakydavo, kad kregždutės po ledu žiemoja, bet tai galima sieti su tuo, kad žmonės žiemą kregždžių tiesiog nematydavo“, – sakė L.Raudonikis. 

Su žvirbliais situacija kitokia – jie dažniausiai visą gyvenimą praleidžia toje pačioje vietoje. Tiesa, yra rūšių, kurios žiemą būreliais klajoja po apylinkes, bet naminiai žvirbliai – ypatingai sėslūs. 

„Galbūt gali būti, kad šiuo metu pjaunami rugiai, tai žvirbliai iš kiemų skrisdavo į laukus. Bet tikrai galiu pasakyti, kad žvirbliai niekur nedingsta“, – dar kartą patikino ornitologas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.