Mokslininkus gluminanti seniausia pasaulyje paukštė vėl taps mama

Viena Laisano salos, netoli Havajų, albatrosė paneigė visas jos rūšiai taikomas normas.

 Wisdom su savo partneriu šiandien vėl padėjo kiaušinį. <br> „Facebook“ nuotr. 
 Wisdom su savo partneriu šiandien vėl padėjo kiaušinį. <br> „Facebook“ nuotr. 
 Wisdom su savo partneriu šiandien vėl padėjo kiaušinį. <br> „Facebook“ nuotr. 
 Wisdom su savo partneriu šiandien vėl padėjo kiaušinį. <br> „Facebook“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 13, 2018, 2:39 PM

Grįžusi į gimtąjį uostą albatrosė vardu Wisdom, žinoma, kaip seniausias pasaulyje laisvėje gyvenantis paukštis, padėjo kiaušinį, nepaisant to, kad jai jau 67 metai.

Tai – įspūdingas amžius, žinant, kad vidutinė Laisano albatrosų gyvenimo trukmė yra tik apie 50 metų.

„Tai, kad paukštis yra 67 metų ir vis dar veisiasi, yra tiesiog beprecedentinis atvejis, – interneto svetainei „National Geographic“ komentavo Kate Toliolo, vadovaujanti Papahanaumokuakėjos nacionaliniam jūrų paminklui. – Tai verčia mus galvoti, ar įmanoma, kad gali dar kur nors būti paukštis, kuris yra net vyresnis už Wisdom ir tebesuka lizdą“.

Wisdom yra pirmasis paukštis, kurį dar 1956 metais sužiedavo ornitologas Chandleris Robbinsas, spėjęs, kad tuo metu jai buvo apie 6 metai.

Tačiau sunku tiksliai nustatyti paukščio amžių, nebent jis yra labai jaunas. Juk paukščiai nepražyla.

Pagal plunksnas 1956 metais ji jau buvo suaugusi, taigi mažiausiai penkerių metų amžiaus, bet galėjo būti ir vyresnė. Tad tikėtina, kad dabar Wisdom yra net daugiau nei 67 metai.

Wisdom nepavyko pamatyti iki 2002 metų, kai Ch.Robbinsas ją vėl aptiko ir užmovė naują žiedą. Nuo to laiko ji nuolat pasirodydavo.

Kasmet Wisdom grįžta drauge su milijonais kitų albatrosų į savo perimvietes Papahanaumokuakėjos nacionaliniame jūrų paminkle Midvėjaus atole.

Ją lengva pastebėti, nes visada grįžta į tą patį lizdą ir kasmet nuo 2006 metų išperi po paukščiuką.

Šiemet Jungtinių Valstijų Žuvų ir Laukinės gamtos tarnyba pastebėjo Wisdom ir jos partnerį Akeakamai lapkritį ir, kaip buvo patvirtinta, gruodį paukščiai padėjo kiaušinį, kurį perėjo pakaitomis, kol vienas iš partnerių ieškodavo maisto.

Albatrosai išsirita per maždaug 60–64 dienas. Tad mažylis greičiausiai pasaulį išvys vasarį. O tada užtruks dar apie penkis mėnesius, kol jis apsiplunksnuos ar užaugins suaugusio paukščio plunksnas.

Albatrosams nebūna menopauzės (tai būdinga tik žmonėms ir orkoms), tad gana normalu, kad Wisdom tebeveda palikuonis, nepaisant savo garbingo amžiaus.

Laisano albatrosai yra monogamiški. Jų ryšys su pora trunka visą gyvenimą. Jeigu vienas kuris iš paukščių nugaišta, kitas gedi metus ar dvejus.

Wisdom, Jungtinių Valstijų Žuvų ir Laukinės gamtos tarnybos duomenimis, pergyveno mažiausiai vieną savo partnerį.

Nors ji laikoma šiuo metu ilgiausiai laisvėje gyvenančiu paukščiu, nelaisvėje buvo ir tebėra ir ilgiau gyvenančių sparnuočių.

Čikagos zoologijos sode gyvenusi kakadu vardu Cookie nugaišo sulaukusi 83 metų, o hiacintinė mėlynoji ara vardu Charlie, gyvenanti Jungtinėje Karalystėje, tikima, yra gimusi dar 1899 metų sausio 1 dieną. Taigi dabar jai turėtų būti 119 metų. Tiesa, kaip rašoma interneto svetainėje „Science Alert“, šis faktas niekada nebuvo patvirtintas.

Greičiausiai Wisdom didžiąją dalį savo gyvenimo praleido skraidydama. Taigi tikėtina, kad per savo gyvenimą ji jau nuskrido nuo 3,2 iki 4,8 milijonų kilometrų ir iš viso išperėjo apie 39 paukščiukus.

Laisano albatrosų nuo XX amžiaus dešimtojo dešimtmečio iki XXI amžiaus pirmojo dešimtmečio pradžios buvo sumažėję, bet vėliau jų vėl pradėjo daugėti.

Tačiau jie vis dar įtraukti į Tarptautinę raudonąją knygą kaip Beveik nykstanti rūšis. Jiems grėsmę kelia kenksminga žmonių veikla, dėl kurios jie nuryja plastiko, apsinuodija švinu, taip pat dėl žmonių trukdymo ir lėktuvų.

Taigi, kiekvienas šios rūšies paukščiukas yra svarbus.

„Albatroso kiaušinis svarbus visai albatrosų populiacijai, – sakė Jungtinių Valstijų Žuvų ir Laukinės gamtos tarnybos Vidurio atolų prieglobsčio ir paminklo projekto vadovas Bobas Peytonas. – Turint galvoje tai, kad albatrosai ne visada padeda kiaušinius kasmet ir vienu metu išaugina tik po vieną paukščiuką, kiekvienas kiaušinis yra be galo svarbus likusios kolonijos išlikimui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.