Kiaulių maras šiemet pirmą kartą nustatytas nedideliame ūkyje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pirmą kartą šiemet nustatė afrikinio kiaulių maro užkratą nedideliame ūkyje.  Pasak tarnybos vadovo Dariaus Remeikos, vasarą padidėja tikimybė kiaulių marui persimesti į ūkius.

Kiaulių maras Lietuvoje pradėjo plisti 2013 metų pabaigoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Kiaulių maras Lietuvoje pradėjo plisti 2013 metų pabaigoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Kiaulių maras Lietuvoje pradėjo plisti 2013 metų pabaigoje, užkrėstiems šernams migruojant iš Baltarusijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Kiaulių maras Lietuvoje pradėjo plisti 2013 metų pabaigoje, užkrėstiems šernams migruojant iš Baltarusijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 4, 2018, 6:35 PM

„Šiltuoju vasaros metu afrikinio kiaulių maro viruso tikimybė patekti į ūkius yra pati didžiausia, juolab, kad maro atvejai laukinėje faunoje nuolat fiksuojami“, – pranešime spaudai cituojamas D.Remeika.

Afrikinis kiaulių maras buvo nustatytas Varėnos rajono Druckūnų kaime esančiame nedideliame ūkyje – čia buvo auginama viena kiaulė.

Gegužės pradžioje veterinarai nenustatė grubių pažeidimų šiame ūkyje – biosaugos reikalavimų buvo laikomasi. Veterinarai šiemet jau nustatė 2,28 tūkst. nuo afrikinio kiaulių maro nugaišusių šernų.

Pernai per visus metus buvo aptikta 2,45 tūkst. šernų, o 2016 metais – 478 šernai.

Pernai Jonavos rajono „Beržų komplekso“ fermoje buvo nustatytas maro protrūkis – dėl to buvo nugaišinta 24,6 tūkst. kiaulių. 

Maras yra smogęs ir dar vienai didelei fermai – 2014 metais Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse Ignalinos rajone dėl ligos sunaikinta 19 tūkst. kiaulių.

Kiaulių maras Lietuvoje pradėjo plisti 2013 metų pabaigoje, užkrėstiems šernams migruojant iš Baltarusijos.

2014 metų vasarą Europos Komisija (EK) Lietuvą suskirstė į rizikos zonas ir taip sugriežtino kiaulienos gamybą ir prekybą.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.