Mokslininkai sėkmingai perkėlė vienos sraigės atmintį kitai

Mokslininkai mano, kad jiems pavyko sėkmingai perkelti vienos sraigės atmintį kitai.

 Kalifornijos jūrinė sraigė.<br> 123rf.com nuotr. 
 Kalifornijos jūrinė sraigė.<br> 123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 6:17 PM

Manoma, kad jų pasiektas rezultatas gali sukelti perversmą atminties tyrimuose ar net padėti rasti būdą, kaip sumažinti Alzheimerio ligos simptomus žmonėms.

Savo eksperimento metu mokslininkai sukėlė beskausmį elektros šoką jūrų sraigėms, žinomoms kaip Kalifornijos jūrinės sraigės (lot. Aplysia Californica).

Jie nustatė, kad sraigės, kurios patyrė elektrošoką, 50-čiai sekundžių įjungdavo savisaugos mechanizmą, kai jas bandydavo paliesti, o kitos sraigės susitraukdavo tik 1 sekundei.

Tačiau įdomiausia buvo, kai tyrėjai išskyrė ribonukleino rūgštį (RNR) – genetinės informacijos rūšį – iš šoką patyrusių sraigių ir perkėlė tai kitiems gyvūnams.

Nepatyrusios elektrošoko sraigės, kai joms suleisdavo tokią patirtį turėjusių gentainių RNR, elgėsi taip tarsi irgi tai būtų išgyvenusios – susitraukdavo 40-čiai sekundžių.

Tyrimo autorius Kalifornijos universiteto Los Andžele (JAV) profesorius Davidas Glanzmanas sakė, kad tai buvo panašu į atminties perkėlimą, rašoma interneto svetainėje „Metro“.

Profesorius rašė: „Mes kalbame apie labai specifinius prisiminimus – ne tokius, pavyzdžiui, kas man nutiko per penktąjį gimtadienį, arba kas Jungtinių Valstijų prezidentas“.

Tyrimas parodė, kad prisiminimai yra laikomi RNR, o ne jungtyse tarp smegenų ląstelių, kaip dauguma mano.

Įdomu tai, kad tarp sraigių ir žmonių yra tokių panašumų, kaip ląstelės ir molekuliniai procesai. Tad tikimasi, kad tyrimai padės suprasti ir kaip veikia žmonių atmintis.

Tyrimo rezultatai buvo publikuoti „eNeuro“ žurnale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.