Patyrusį žveją apstulbino neįtikėtinas laimikis Kuršių mariose

Kuršių mariose dar neregėtą laimikį ištraukęs nidiškis žvejys Alvidas Kazlauskas ne juokais sunerimo, kad Lietuvoje gali įsiveisti dar viena invazinė žuvų rūšis. Taip jau yra atsitikę su grundalais.

Neaišku, kaip šis šiltuose Amazonės vandenyse nardantis gerklažiotis šamukas galėjo atsidurti Kuršių mariose.<br>A.Kazlausko nuotr.
Neaišku, kaip šis šiltuose Amazonės vandenyse nardantis gerklažiotis šamukas galėjo atsidurti Kuršių mariose.<br>A.Kazlausko nuotr.
 Gerklažiotis šamukas.<br> Wikipedia nuotr.
 Gerklažiotis šamukas.<br> Wikipedia nuotr.
 Gerklažiotis šamukas.<br> Wikipedia nuotr.
 Gerklažiotis šamukas.<br> Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-09-02 06:45

Patyręs Neringos žvejys A.Kazlauskas Kuršių mariose, netoli Nidos kopų, rugpjūčio 20-ąją tikrindamas gaudyklėse spurdantį laimikį aptiko dar neregėtą žuvį. Neringiškis ją nufotografavo ir paleido atgal į marias.

Prisiminęs, kad mariose pastaruoju metu sparčiai plinta ateiviai grundalai, A.Kazlauskas po kelių dienų apie keistą žuvį pranešė Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto jaunesniajam mokslo darbuotojui Juliui Morkūnui, parodė jam ir nuotraukas.

„Pagavome labai keistą nedidelę, apie 10–15 centimetrų ilgio, žuvelę: visa marga, ypač pilvas, o žiotys – kaip eršketo. Niekada anksčiau nesu matęs tokių žuvų“, – stebėjosi A.Kazlauskas.

Susitikęs su žveju J.Morkūnas nustatė, kad į gaudyklę pakliuvusi žuvis nėra vietinė: „Greičiausiai tai Pietų Amerikos gėlųjų vandenų gyventoja, bene labiausiai ji primena akvariumuose auginamus šamukus.“

Vandenų pasaulį tyrinėjantis Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjas Saulius Karalius patvirtino, kad į žvejo gaudyklę papuolusi egzotinė žuvelė veikiausiai yra paprastasis gerklažiotis šamukas (Hypostomus plecostomus).

„Tokios atogrąžų žuvys natūraliomis sąlygomis gyvena Pietų Amerikos žemyno vandenyse – Brazilijoje ir Gvianos regiono upėse“, – sakė S.Karalius.

Ichtiologas neabejoja, kad gėlavandeniuose Amazonės džiunglių vandenyse nardęs gerklažiotis šamukas pats per Atlantą niekaip negalėjo nusigauti į Kuršių marias – kas nors turėjo padėti.

„Greičiausiai jo atsikratė koks nors dekoratyvinių žuvelių augintojas – nusprendė paūgėjusį šamuką paleisti į Kuršių marias, kai akvariumas jam tapo ankštas“, – svarstė J.Morkūnas.

Gerklažiočiai šamukai gyvena Pietų Amerikos atogrąžų upėse, kur vandens temperatūra siekia 21–26 laipsnius šilumos.

Šią vasarą Kuršių marios buvo įšilusios iki 20 laipsnių, todėl egzotinis šamukas galėjo jaustis kaip gimtuosiuose vandenyse.

J.Morkūnas ramino neringiškius: „Gerklažiotis šamukas grėsmės marių ekologinei sistemai nekelia, greičiausiai žus nesulaukęs pavasario, vos tik vanduo atvės iki nulinės temperatūros.“

Žiemą po ledu gyvena tik lietuviškos kilmės gėlavandenės žuvys – karšiai, ešeriai, stintos, kuojos, lydekos, unguriai, lašišos, vėgėlės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.