Košmarą Lietuvoje patyrusios trys meškos išvežtos į geresnę šalį gyventi

Aplinkos ministerijos, Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) ir dviejų tarptautinių laukinių gyvūnų apsaugos organizacijų pastangomis trys Grūto parko komplekse netoli Druskininkų laikytos rudosios meškos prieš Kalėdų šventes sėkmingai įkurdintos naujame prieglobstyje Belgijoje, kur yra tinkamos sąlygos joms laikyti.

 Meškos iš Lietuvos išvežtos į Belgiją. Ten joms gyventi bus geriau.<br>am.lt nuotr.
 Meškos iš Lietuvos išvežtos į Belgiją. Ten joms gyventi bus geriau.<br>am.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2018, 4:52 PM, atnaujinta Dec 27, 2018, 5:33 PM

Ši trijulė, bendradarbiaujant su jų savininkais, gruodžio 20 d. buvo įkelta į transportavimo narvus ir po 20 valandų kelionės atgabenta į gamtosauginės organizacijos „Natuurhulpcentrum“ Opglabbeeko savivaldybėje (Belgija) įkurtą prieglaudą laukiniams gyvūnams.

Kaip sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento Gamtos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Laura Janulaitienė, Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų ES šalių, kol kas nėra reikiamų galimybių globoti tigrus, meškas ir kitus stambius laukinius gyvūnus. Ministerijos planuojamas Laukinių gyvūnų globos centras bus pastatytas ne anksčiau kaip po dvejų-ketverių metų.

Grūto parke buvo laikomos 6 meškos, tačiau leidimai eksponuoti jas viešai buvo gauti ne visoms. Todėl bendromis Lietuvos ir tarptautinių organizacijų pastangomis pavyko tris iš jų išvežti į „meškų rezervatą“ Belgijoje.

Naujojo prieglobsčio paieškos, teisinės, organizacinės ir visos kitos procedūros meškoms išgabenti truko daugiau kaip pusmetį. Naujuosius namus joms surado LGTAO vadovė Brigita Kymantaitė padedant kolegoms iš gamtosauginių organizacijų „Bears in Mind“ ir „Natuurhulpcentrum“.

Brigitos Kymantaitės teigimu, per kelis metus, bendradarbiaujant su tarptautiniais partneriais, iš Lietuvos į laukinių gyvūnų rezervatus Europoje jau išvežtos 5 rudosios meškos, kurios ilgai buvo laikytos nelaisvėje kaip lankytojų traukos objektas. „Tai kainuoja daug lėšų, kurias paaukoja laukinių gyvūnų išnaudojimui neabejingi žmonės. Esame labai dėkingi savo kolegoms iš tarptautinių organizacijų, kurie padeda gelbėti Lietuvos gyvūnus net ir trūkstant vietų Europos rezervatuose. Vis dėlto mūsų šalis pati turi ieškoti sprendimų, kaip spręsti šią problemą“, – sakė LGTAO vadovė.

Siekdama kuo sėkmingiau spręsti laukinių gyvūnų laikymo ir gerovės klausimus, Aplinkos ministerija, Lauros Janulaitienės žodžiais, ir toliau bendradarbiaus su nevyriausybinėmis gamtosauginėmis organizacijomis, tikslins laukinių gyvūnų teisėms užtikrinti skirtus teisės aktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.