Košmaras po ledu: vandens telkiniuose – mirties pinklės

Storam sniego sluoksniui padengus vandens telkinius iškilo pavojus žuvims. Žvejai praneša, kad Kėdainių rajone seklesniuosne vandens telkiniuose žuvys jau dūsta. Žvejai raginami nedelsti ir padėti dūstančioms žuvims.

Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

2019-01-01 08:51

Vaizdelis nekoks

„Atvažiavau prie vandens telkinio Kėdainių rajone ir pamačiau kraupų vaizdą – žuvys jau dūsta. Po ledu šimtai uždususių ešerių, lydekų. Patikėkit, vaizdas išties labai kraupus. Dūsta tiek nedidelės, tiek stambios žuvys. Anksčiau būdavo, kad žuvys dusdavo po naujų metų, o dabar šis procesas vyksta daug anksčiau. O taip yra todėl, kad vandens lygis, prieš užšąlant buvo labai žemas“, – paaiškino žvejys ir gamtos mylėtojas Ruslanas Linevas.

Pumpavo deguonį

„Aš tai žmogus ir prie gamtos, ir prie technikos. Tad savo pamėgtą vandens telkinį gelbėjau tučtuojau. Atsivežiau variklius ir pumpavome orą. Taip į vandenį patenka daugiau deguonies. Varikliai veikė visą naktį ir jau ryte matėsi pagerėjimas. Jei vakare žuvys prie ekečių buvo labai pasyvios, tai jau ryte jas pabaidžius jos bėgdavo. Pagaliau žuvys pradėjo reaguoti. Reiškia, joms jau yra geriau“, – dėstė savamokslis aplinkosaugininkas.

Gali būti blogai

„Raginu visus žvejus pasiimti į rankas kastuvus, benzininius pjūklus ir traukti savo pamėgtų vandens telkinių link. Ypač prie tų, kurie yra seklesni, kuriuose yra daugiau žolių. Reikia nuo ledo ir sniegą nuvalyti ir ekečių išpjauti, kad kuo daugiau deguonies patektų pas žuvis. Tai daryti yra būtina, nes galime sulaukti tikros katastrofos. Po tokių gamtos pokštų vandens telkiniai gali visai ištuštėti. Kad tik nebūtų vėlu“, – įspėja R. Linevas.

Ragina stebėti

Kėdainių rajono aplinkosaugininkai apie susidariusią situaciją jau žino. Aplinkosaugininkai ragina vandens telkinių savininkus ir nuomininkus pasidomėti vandens telkinių būkle – stebėti deguonies kiekį ir nepamiršti padaryti ekečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.