Prie elektrinės Izraelio pajūryje pastebėjo neįprastą ryklių aktyvumą

Prie Izraelio krantų praėjusiais mėnesiais pastebėta neįprastai daug ryklių. Jie renkasi sekliuose vandenyse prie Chaderos miesto. „Čia kartais knibžda nuo 50 iki 100 ryklių“, – sakė jūrų tyrinėtojas Ejalas Bigalis. Tokią didelę mažųjų melsvųjų ir baltapelekių pilkųjų ryklių populiaciją esą galima išvysti retai. Juos veikiausiai privilioja šiltas vanduo, iš elektrinės patenkantis į jūrą.

 Ryklys. <br> Wikipedia nuotr.
 Ryklys. <br> Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2019, 4:45 PM, atnaujinta Feb 6, 2019, 4:57 PM

E. Bigalis jau daug metų tyrinėja, kas gena ryklius į Viduržemio jūros rytinę pakrantę. Per praėjusius 100 metų 95 proc. Viduržemio jūros ryklių buvo išnaikinta. Kadangi jiems patiko seklus vanduo netoli pakrantės, jie greičiau tapdavo žvejų laimikiu, pasakojo Haifos universiteto mokslininkas. Be to, mažieji melsvieji rykliai vėlai poruojasi – neretai tik sulaukę 20 metų. Tuo labiau esą stebina tiek daug jų egzempliorių matyti vienoje vietoje.

E. Bigalio vadovaujami mokslininkai ryklių antplūdį aiškina netoliese esančia elektrine. Iš jos į jūrą liejasi šiltas vanduo ir būtent čia rykliai renkasi. Tačiau gali būti, kad medžioklius privilioja ir žuvų gausa. Mokslininkai spėja, kad ryklius prie Izraelio krantų galės stebėti dar iki gegužės. Tada jie paprastai vėl keliauja į vėsesnius vandenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.