Akimirka iki tragedijos: stumbrų banda ant geležinkelio bėgių Kėdainiuose privertė sustoti traukinį

Antradienį Kėdainių rajone gyvenantys stumbrai ne juokais įbaugino vairuotojus, mat vaikštinėjo visai šalia magistralinio kelio. Negana to, stumbrų banda dar tą pačią dieną kirto ir geležinkelio bėgius, teko stoti šilumvežiui. Specialistai sako, kad stumbrų migracija yra žmonėms labai pavojingas procesas.

 Stumbrai sutrikdė traukinių eismą.<br> D. Buroko nuotr.
 Stumbrai sutrikdė traukinių eismą.<br> D. Buroko nuotr.
 Stumbrai sutrikdė traukinių eismą.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
 Stumbrai sutrikdė traukinių eismą.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
 Stumbrai sutrikdė traukinių eismą.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Stumbrai sutrikdė traukinių eismą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Mar 22, 2019, 10:28 AM, atnaujinta Mar 22, 2019, 10:46 AM

Perspėjo vairuotojus

Lietuvos automobilių kelių direkcija antradienio rytą išplatino skubų pranešimą, kad šalia magistralinio kelio A8 Panevėžys–Aristava–Sitkūnai ruožo nuo 27 iki 34 km, tarp Truskavos ir Ramygalos, migruoja stumbrų banda, gyvūnai gali išbėgti ir į kelią, todėl vairuotojų prašė būti dėmesingiems.

Ši žinia greitai apskriejo visą Lietuvą, tačiau stumbrai, pavaikščioję šalikelėje, kelio taip ir nekirto.

Atsidūrė ant bėgių

Popietę didžiulė stumbrų banda buvo pastebėta ant geležinkelio bėgių ties Šilainių geležinkelio stotimi. Tuo metu ten šilumvežiu važiavo „Lietuvos geležinkelių“ mašinistas Darius Burokas. Vyriškis buvo priverstas stabdyti šilumvežį, spausti garso signalą. Pasak jo, stumbrai pradėjo trauktis nuo geležinkelio bėgių būtent tada, kai išgirdo galingą garso signalą. Kiek stumbrų buvo ant bėgių, vyrui buvo sunku pasakyti, nes banda buvo išties didelė.

Migruoja aktyviai

Vairuotojai, važiuojantys pro Aristavos ir Lančiūnavos kaimus, Truskavos miestelį, turėtų išlikti budrūs, nes šio laukinio žvėries ir automobilio susidūrimas gali būti mirtinas tiek gyvūnui, tiek žmogui. Direkcija taip pat įspėjo, kad stumbrų migracija šiomis dienomis yra ypač aktyvi, todėl vairuotojai turėtų išlikti budrūs tiek dieną, tiek naktį, kai važiuoja šiuo kelio ruožu.

Perbėgo ne kartą

Apie tai, kad stumbrai kelia išties didelę grėsmę ir kad ne kartą buvo perbėgę kelią pasakojo ir specialistai, ir vietos ūkininkai. Pastarieji sakė, kad ties Aristavos kaimu ganosi bemaž šimto stumbrų banda. Dar tokia pati banda yra kiek tolėliau, o kitoje pusėje autostrados ganosi kiek mažesnė, pusšimčio gyvūnų, banda. Pasak vietos ūkininkų, kurie geriausiai mato ir seka jų migraciją, stumbrai magistralę yra kirtę jau ne vieną kartą.

Žingsnis iki nelaimės

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Apsaugos ir tvarkymo skyriaus vyr. specialistas Laimutis Budrys sakė, kad šalia „Via Baltica“ magistralės kartais pasirodantys stumbrai kada nors išties gali sukelti tragediją.

„Kiekvienas gamtininkas pasakys, kad stumbras – miško gyvūnas. Jam ne vieta gyventi žemės ūkio pasėliuose ar šalia gyvenviečių. Susidarė tokia situacija, kai nori nenori tenka imtis veiksmų“, – teigė specialistas.

Pasak L. Budrio, siekiama sugaudyti dabar laisvėje gyvenančius stumbrus, juos perkelti į naujai statomą adaptacinį aptvarą Dainavos girioje ir iš ten galiausiai paleisti į laisvę tikintis, kad jie taip pat sėkmingai pamėgs tas vietas, kaip pamėgo Vidurio Lietuvą. Tačiau iki to – dar ilgas kelias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų