Viduržemio jūros rykliams gresia išnykti

Rykliams, milijonus metų užėmusiems aukščiausią lygmenį vandenynų ekosistemų mitybos piramidėje, dabar gresia išnykti Viduržemio jūroje dėl per intensyvios žvejybos ir taršos plastiku, penktadienį perspėjo aplinkosaugininkai.

Viduržemio jūros rykliams gresia išnykti, sako aplinkosaugininkai.<br>Caters News/Scanpix nuotr.
Viduržemio jūros rykliams gresia išnykti, sako aplinkosaugininkai.<br>Caters News/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2019, 9:18 PM

Pasaulio gamtos fondas (WWF) paskelbė, kad pavojus iškilęs daugiau kaip pusei Viduržemio jūroje paplitusių ryklių ir rajų rūšių ir kad beveik trečdalis jų yra atsidūrę ties išnykimo riba.

Ataskaitoje, paskelbtoje prieš Informuotumo apie ryklius dieną, pagrindinėmis kaltininkėmis įvardijamos Libija ir Tunisas, kasmet sužvejojantys apie 4,2 tūkst. tonų ryklių, triskart daugiau negu kita daugiausiai šių žuvų sugaunanti Viduržemio regiono šalis – Italija.

Kai kurių rūšių rykliai gaudomi maistui, bet dauguma jų pakliūva kaip priegauda į tinklus, skirtus kitoms žuvims.

WWF nurodė užfiksavusi daugiau kaip 60 rūšių ryklių ir rajų, įsipainiojusių į tinklus Viduržemio jūroje.

Be to, pavojų ryklių populiacijoms kelia tarša plastiku: gyvūnai šių šiukšlių praryja arba į jas įsipainioja.

Rykliai išsivystė daugiau kaip prieš 400 mln. metų ir mažėjant populiacijoms tampa ypač pažeidžiami dėl lėto brendimo ir ilgai trunkančio jauniklių vystymosi.

WWF pažymėjo, kad dėl tarptautinio bendradarbiavimo ir reguliavimo stygiaus ryklių apsaugos pastangų stebėsena beveik neįmanoma.

Į Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) raudonąją knygą įtrauktos 79 nykstančių ryklių ir 120 rajų rūšys.

Kadangi ryklių ir rajų populiacijas jūrose stebėti itin sudėtinga, tai tampa didele kliūtimi jų apsaugai. IUCN sako neturinti pakankamai duomenų apie beveik 200 ryklių rūšių, kad būtų nustatytas jiems reikalingos apsaugos statusas.

„Rykliams Viduržemio jūroje gresia išnykti, – sakė WWF Viduržemio jūros iniciatyvos direktorius Giuseppe Di Carlo. – Jų sparnus nykimas yra rimčiausias signalas apie mūsų jūros būklę ir neatsakingą žvejybos praktiką.“

„Už tai atsakingos visos Viduržemio jūros šalys. Rykliai tūkstančius metų buvo mūsų jūros ir kultūros dalis. Mums reikia sparčiai veikti, kad jie išliktų ateityje“, – pridūrė G. Di Carlo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.