Slovakijoje užregistruotas pirmas afrikinio kiaulių maro atvejis

Slovakija ketvirtadienį pranešė apie pirmąjį šalies istorijoje afrikinio kiaulių maro atvejį ir pridūrė nurodžiusi atsakingoms institucijos išskersti rizikos zonoje esančias kiaules.

Asociatyvi nuotr.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2019, 10:37 PM

Ligos, kuri yra mirtina kiaulėms, tačiau nepavojinga žmonėms, protrūkis užfiksuotas viename kaime netoli sienos su Vengrija.

„Tai yra pirmas Slovakijoje nustatytas afrikinio kiaulių maro atvejis“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Valstybinės veterinarijos ir maisto administracijos generalinis direktorius Jozefas Biresas, pridurdamas, kad ligos židinys užfiksuotas vos už 470 metrų nuo sienos su Vengrija.

Tuo tarpu kaimyninėje Vengrijoje šiais metais buvo nustatyta šimtai šernų susirgimo afrikinio kiaulių maru atvejų.

Slovakijos valdžios institucijos pranešė, kad bus sunaikintos visos kiaulės, esančios trijų kilometrų spinduliu nuo ligos židinio, ir kad bus nustatyta trijų kilometrų apsaugos zona bei 10 kilometrų stebėjimo zona.

Europos Sąjungos valstybės narės žemės ūkio ministerija nedelsdama informavo atitinkamas Europos institucijas, AFP pranešė ministerijos atstovas Danielius Hrezikas.

Ligos protrūkis užfiksuotas Straznės kaime, esančiame už 460 kilometrų į rytus nuo Bratislavos, kuriame per savaitę nugaišo kelios kiaulės, AFP pranešė kaimo seniūnas Julius Horvathas.

J.Horvathas taip pat nurodė, kad rajone nėra didelių kiaulių fermų ir kad susirgo „ūkių, kuriuose yra tik po vieną ar du galvijus, kiaulės“.

Afrikinis kiaulių maras nėra kenksmingas žmonėms, tačiau sukelia hemoraginį karštligę kiaulėms ir šernams, kuri beveik visada baigiasi gyvūno mirtimi per kelias dienas.

Nuo šios ligos nėra priešnuodžių ar vakcinos. Vienintelis žinomas būdas užkirsti kelią ligos plitimui yra masinis užkrėstų galvijų skerdimas.

Lenkijoje, pirmaujančioje kiaulienos gamintojoje ES, pirmasis afrikinio kiaulių maro protrūkis įvyko 2014 metais.

Lietuvoje ši liga pirmą kartą registruota 2009 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.