Istorinis pasiekimas – iki beveik 3 tūkst. išaugusi Indijos laukinių tigrų populiacija

Indijos laukinių tigrų populiacija vos per ketverius metus išaugo daugiau kaip 30 proc. iki beveik 3 tūkst. individų, rodo naujas surašymas, kurio rezultatai paskelbti pirmadienį.

 Bengalijos tigras.<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Bengalijos tigras.<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Bengalijos tigras.<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Bengalijos tigras.<br> Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2019, 2:36 PM, atnaujinta Jul 29, 2019, 2:38 PM

Šie skaičiai pakurstė viltis, kad nykstančią rūšį bus galima išsaugoti. Šalies premjeras Narendra Modi tai pavadino „istoriniu pasiekimu“.

Surašymas parodė, kad laisvėje visoje šalyje gyvena 2 967 tigrai. Prieš ketverius metus buvo užregistruoti 2 226 tigrai.

„Patvirtiname savo įsipareigojimą dėl tigrų išsaugojimo“, – sakė N. Modi, Delyje paskelbdamas ataskaitą apie tigrų populiaciją „All India Tiger Estimation Report 2018“.

„Prieš maždaug 15 metų buvo kilęs rimtas susirūpinimas dėl tigrų populiacijos mažėjimo. Mums tai buvo didelis iššūkis, bet pasitelkę ryžtą pasiekėme savo tikslus“, – sakė premjeras.

Tokie didžiulio masto surašymai atliekami kas ketverius metus. Per naujausią surašymą 26 tūkst. kamerų žinomose tigrų buveinėse padarė beveik 350 tūkst. nuotraukų, per ataskaitos pristatymą sakė aplinkos ministras Prakashas Javadekaras.

Atvaizdai, kuriuose matyti tigrai, buvo analizuojami kompiuterinėmis programomis, leidžiančiomis atpažinti kiekvieną individą. Gamtosaugininkai ir miškininkai taip pat išnaršė 380 tūkst. kv. km teritorijų.

Apskaičiuota, kad 1900 metais Žemėje gyveno daugiau kaip 100 tūkst. tigrų, bet 2010 metais šis skaičius rekordiškai smuko – iki 3,2 tūkst. individų visame pasaulyje.

Tais metais Indija ir dar 12 valstybių, kuriose gyvena tigrų, pasirašė susitarimą iki 2022 metų dvigubai padidinti savo populiacijas.

Tigrų Indijoje daugėjo nuo 2006-ųjų, kai buvo užfiksuotas rekordiškai mažas skaičius – 1 411.

Tačiau dar nepasiektas 2002 metais buvęs šių žvėrių skaičius – maždaug 3,7 tūkst. tigrų visoje šalyje.

Manoma, kad maždaug tuo metu, kai Indija 1947 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos, šalyje gyveno maždaug 40 tūkst. tigrų.

Nuo to laiko šių gyvūnų naikinimas dėl jų organų nulėmė staigų populiacijos mažėjimą, ir rūšis atsidūrė prie išnykimo ribos.

Vis didėjanti Indijos visuomenė taip pat vis labiau veržiasi į laukinių gyvūnų teritorijas, išprovokuodama žmonių ir gyvūnų susidūrimus.

Delis stengėsi gerinti tigrų populiacijos reguliavimą ir išskirtinai šiems gyvūnams paliko 50 buveinių nuo Himalajų prieškalnių šiaurės rytuose iki regionų vakaruose ir centrinėje šalies dalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.