Ričardas Anusauskas paviešino filmuotą medžiagą, kaip jo mylimąją miške užpuolė kurtinys Gamtininkai pasipiktino poros elgesiu

Lietuvos ornitologų draugija paviešino laišką, kuriame kritikuojamas gamtos fotografo Ričardo Anusausko elgesys gamtoje, trikdant kurtinių gyvenimą jų tuoktavietėse. R. Anusauskas tai vadina šmeižtu ir tikina, kad jo širdies draugei Rūtai Žemaitienei filmuojant šilagėles miške, kurtinys pats atskrido ir ją užsipuolė.

 Akistata su kurtiniu.<br>A. Anusausko nuotr.
 Akistata su kurtiniu.<br>A. Anusausko nuotr.
 Akistata su kurtiniu.<br>A. Anusausko nuotr.
 Akistata su kurtiniu.<br>A. Anusausko nuotr.
 Akistata su kurtiniu.<br>A. Anusausko nuotr.
 Akistata su kurtiniu.<br>A. Anusausko nuotr.
 Akistata su kurtiniu.<br>A. Anusausko nuotr.
 Akistata su kurtiniu.<br>A. Anusausko nuotr.
 Akistata su kurtiniu.<br>A. Anusausko nuotr.
 Akistata su kurtiniu.<br>A. Anusausko nuotr.
Rūta ir Ričardas.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Rūta ir Ričardas.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (23)

Lrytas.lt

Apr 29, 2020, 6:25 PM, atnaujinta Apr 29, 2020, 6:45 PM

Apie Lietuvos ornitologų draugijos poziciją ir R. Anusausko elgesį plačiau skaitykite čia: https://www.lrytas.lt/gamta/fauna/2020/04/29/news/skandalingi-ricardo-anusausko-kadrai-gamtoje-isiutino-gamtininkus-fotografas-tikina-kad-tai-smeiztas-14697465/

R. Anusauskas dalijasi vaizdo medžiaga iš įvykio vietos, kur kurtinys kaip reikiant juos pagąsdino.

Tuo tarpu Lietuvos ornitologų draugija pasipiktino tokiu poros elgesiu. „Viską pranoko dienų pono Ričardo ir jo damos „ekspedicija“ bei melagystės kurtinių tuoktavietėje“, – teigiama Lietuvos ornitologų draugijos laiške, kurį pasirašo žinomi gamtos fotografai ir ornitologai – Marius Čepulis, Marius Karlonas, Eugenijus Drobelis ir Liutauras Raudonikis.

Kaltina buvus kurtinių tuoktavietėje

Lietuvos ornitologų draugijos laiške rašoma: „Prieš kelias dienas Ričardas ir Rūta Žemaitienė pasidalino fotografijomis, kuriose matosi ant žemės su kamera rankose gulinti, kurtinio patino užpulta bei kojomis besiginanti Rūta.

Nors kurtinių patinai pavasariais kartais „pakvaišta“ ir dėl hormonų antplūdžio pasidaro pernelyg drąsūs bei išeina net ant miško kelių, tačiau šiuo atveju, panašu, kad buvo stipriai peržengtos gamtos fotografijos etikos ribos.

Kurtiniai yra itin reta ir jautri Lietuvos vištinių paukščių rūšis, kurių Lietuvoje priskaičiuojama vos 300-400 patinų, todėl jų tuoktavietės griežtai saugomos ir viešai neskelbiamos. Tik didelę patirtį turintys gamtininkai ir gamtos fotografai gauna Aplinkos apsaugos agentūros išduodamus leidimus šių paukščių fotografijai ar filmavimui.

Vien tai, kad kurtinys juos puolė, parodo, jog jie buvo jo tuoktavietėje. Tikėtina, kad nesulaukę tuoktuvių pabaigos paliko slėptuvę ar nusprendė prieiti arčiau.

Kilus gamtininkų nepasitenkinimo bangai ir pradėjus komentuoti po šiomis Ričardo ir Rūtos nuotraukomis, Ričardas pateikė kiek kitą melagingą versiją, kad „kurtinys nusileido priešais automobilį važiuojant keliu.

Dėl šio incidento Lietuvos ornitologų draugija kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą, kur sužinojo, jog šiems asmenims nebuvo išduotas leidimas saugomų rūšių fotografavimui ir filmavimui, taigi šia veikla pastarieji gamtos fotografai užsiiminėjo neteisėtai. Lietuvos ornitologų draugija taip pat pateikė raštą su Ričardo Anusausko fotografuotomis saugomų rūšių nuotraukomis Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui“.

Vadina tai šmeižtu

Portalui lrytas.lt Ričardas Anusauskas pateikė savo versiją apie nutikimą su kurtiniu. LOD paviešintą laišką R. Anusauskas vadina šmeižtu, pavydu ir bandymu susidoroti.

„Visa LOD pateikta informacija yra iškraipyta. Visų pirma, M. Karlonas viešai rašo, kad Anusauskų šeimyna užsipuolė kurtinį ir jį spardė. Tai ir aš pašiurpčiau, jei taip iš tikrųjų būtų. O buvo visiškai kitaip. Mes tą dieną iš slėptuvės stebėjom vilką miške už Zervynų, netoli Baltarusijos.

Nei ten kurtinių tuoktuvių vieta, nei kas juos ten yra matęs. Mes nufilmavom vilką, turime dokumentinę medžiagą laukinėje gamtoje. Važiuojant namo Rūta pamatė palei keliuką augančias šilagėles. Ji užsinorėjo jas nufilmuoti – medžiaga tiks antram mūsų dokumentiniam filmui. Kol ji filmavo, o aš išvažiavau aplink pasivažinėti. Kai jau grįžinėjau, iš tolo pamačiau, kad aplink Rūtą sukinėjasi kurtinys.

Palikau mašiną už 100 metrų ir lėtai artėdamas, fotografavau. O tas kurtinys pats atsitūpė prie Rūtos, vaikščiojo ratais, artėjo po truputį. Rūta ėmė su juo bendrauti, o aš priartėjau per 20 metrų, atsiguliau už medžio, kad manęs nematytų ir pradėjau fotografuot visą tą istoriją. Po kažkiek laiko, kurtinys suagresyvėjo ir kirto jai. Rūta griuvo ant žemės, ėmė šaukti ir atkišo koją – kurtinys kelis kartys kirto į tą batą.

Pagal nuotrauką matosi, koks Rūtos veidas – be jokios agresijos. Tačiau kurtinys atsitraukti nenorėjo. Pamačiau, kad blogai baigsis, tad atsistojau, priėjau ir kurtinys atsitraukęs išdidžiai nutolo. Tokia buvo istorija“, – teigė R. Anusauskas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.