Kėdainių r. vilkai surengė egzekuciją ūkininkų kieme

Kėdainių rajone – vilko išpuolis prieš naminius gyvūnus. Šį kartą nukentėjo ne avys ar ožkos, o prie būdos pririšti nedideli kiemsargiai šunys. Kaimo žmonės jau ima nerimauti ir dėl savo mažamečių vaikų saugumo. Tuo metu medžiotojai mano, kad vilkų yra per daug ir reikia didinti jų sumedžiojimo limitą.

Vilkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Josvainių seniūnijos Šaravų kaimo gyventojų Valdo ir Jurgitos Vaidotų šunelis buvo pririštas prie būdos ir sergėjo aptvare laikomas vištas. <br>D. Kuprijanovo nuotr.
 Josvainių seniūnijos Šaravų kaimo gyventojų Valdo ir Jurgitos Vaidotų šunelis buvo pririštas prie būdos ir sergėjo aptvare laikomas vištas. <br>D. Kuprijanovo nuotr.
Vilkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilkai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilkai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

2020-05-28 13:31

Dingo šuo

Prieš dešimt dienų mįslingai dingo Josvainių seniūnijos Šaravų kaimo gyventojų Valdo ir Jurgitos Vaidotų šuo.

Šunelis buvo pririštas prie būdos ir sergėjo aptvare lakstančias vištas.

„Kad šuo dingo, pamatėme ryte. Jo tiesiog nebebuvo prie grandinės. Jis tarsi išnyko. Tuomet net nepagalvojome, kad į mūsų sodybą įsisuko vilkas. Manėme, gal nutrūko, gal pabėgo, visokių minčių buvo. Šunelis dingo kaip į vandenį ir tiek“, – pasakojo atokios sodybos Ąžuolų gatvėje šeimininkas V. Vaidotas.

Rado pusę

Tačiau tai dar ne viskas. Prieš keletą dienų nuo būdos buvo nuplėštas dar vienas Vaidotų šeimos šuo.

Šį kartą pats sodybos šeimininkas šunį rado gulintį laukuose. Šunelio buvo tik pusė, kita pusė buvo suėsta.

Tuomet ūkininkas suprato, kad čia – vilko darbas. Juolab kad aplink sodybą šis pamatė vilko pėdsakų.

„Pasidarė aišku, kad mano šunis pjauna vilkas. Vieną po kito išpjovė abu šuniukus. Gaila labai. Juk jie sergėjo tvarte auginamas višteles“, – atsiduso sodybos šeimininkas.

Informavo tarnybas

V. Vaidotas apie sudraskytus šunis informavo Bendrąjį pagalbos centrą.

Į įvykio vietą atvykę aplinkosaugininkai bei medžiotojai nustatė, kad tai – tikrai vilkų darbas.

„Matėsi ir pėdos. Vienas šunelis dingęs, kitas sudraskytas visas, pusiau suėstas. Baisu, kas darosi. Vilkai visai nevaldomi, braunasi į sodybas“, – kalbėjo šunelių netekęs vyriškis.

Nori vilko mirties

Vaidotų šeimoje yra ir mažų vaikų, todėl šeimai baugu dėl jų. Laimei, karantino laikotarpiu mažiesiems nereikia vykti į mokyklą.

„Mes gyvename nuošalioje vietoje, vilkai tokie drąsūs, kad tiesiog nežinai, kada jie gali pulti žmogų, o ypač mažus vaikus. Juk mes nežinome, kas jų galvose.

Tikrai bijau dėl savo vaikų, gerai, kad šiuo metu jie neina į mokyklą. Bet kas bus rudenį?

Norėtume, kad šis vilkas, kuris buvo įsisukęs į mūsų sodybą, būtų nušautas“, – teigė V. Vaidotas.

Viliojo kvapas

Tuo metu medžiotojai teigė, kad vilką į sodybą galėjo atvilioti avių kvapas, mat ūkininkai Vaidotai prieš kurį laiką laikė avių bandą, o kiek anksčiau – ir karves bei kiaules.

Šiuo metu tvarte gyvena tik triušiai ir vištos. Tačiau ir šie gyvūnai gali traukti vilkus.

„Greičiausiai pajuto avių kvapą, taip sako medžiotojai. Atėjo avių, bet pagavo prie būdos pririštus šunelius ir juos sudraskė. Visur aplinkui tik kraujas ir kailis. Jau tikrai nejuokinga, o baisu gyventi“, – dėstė vyriškis.

Baugu visam kaimui

Skaistgirių kaimo seniūnaitė Neringa Urbanavičienė atviravo, jog visam kaimui baugu dėl tokių įžūlių vilkų išpuolių.

„Jaučiamės tikrai nesaugiai. Šiandien nukentėjo šuniukas, kitą kartą gali būti mažas vaikas. Kas žino, kas tam vilkui užeis? Gal išbadėjęs puls vaiką. Visko gali būti.

Mūsų nuomone, vilkų skaičius apylinkėse yra per didelis ir būtina jį reguliuoti, būtina didinti sumedžiojamų plėšrūnų limitą“, – situaciją kaime apibendrino vietos seniūnaitė N. Urbanavičienė.

Nušauti 5 pilkiai

Tai, kad vilkų sumedžiojimo limitas yra per mažas, patvirtina visi Kėdainių rajono medžiotojai. 2019-ųjų spalio 15 dieną prasidėjusiam vilkų medžioklės sezonui Aplinkos ministerija buvo patvirtinusi 120 vilkų sumedžiojimo limitą visoje Lietuvoje. Per tą laikotarpį Kėdainių rajone buvo nušauti 5 pilkiai.

Įvertina situaciją

Aplinkos ministerija vilkų medžioklės limitą nustato įvertinusi vilkų apskaitos rezultatus, visus metus renkamus duomenis apie vilkus ir mokslinius tyrimus.

Vilkų apskaitą atlieka medžiotojai, o analizuoja ir apibendrina Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos specialistai. Visus metus registruojamus pranešimus apie pastebėtus vilkus ar jų veiklos žymes, taip pat ir papjautus gyvulius, pateikia visuomenė.

Vylėsi didesnės kvotos

Kėdainių medžiotojai tikisi, kad dar šiemet vilkų medžioklės kvota bus padidinta.

Medžiotojai labai dažnai pastebi vienišus, nuo gaujos atsiskyrusius vilkus, kurie yra patys pavojingiausi, mat jie po truputį praranda baimės jausmą ir eina vis arčiau žmogaus.

Kėdainių rajone praėjusių metų pavasarį buvo suskaičiuota apie 50 vilkų. Tačiau atsivedus jauniklius, jų skaičius galėjo patrigubėti.

Ne vienas medžiotojas yra teigęs, kad Kėdainiuose vilkų populiacija yra bene didžiausia visoje Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.