Varnėnai pajuto rudenį ir pasuko į pietus, ornitologai žada rekordą

Ventės rago ornitologijos stoties darbuotojai jau mato aiškius pirmuosius... rudens ženklus – į savo žiemojimo vietas patraukė varnėnai.

Varnėnų aplink ornitologų gaudykles šiuo metu ypač tiršta, birželio 11-ąją jų čia sužieduota net 4000.<br>Šilutėsnaujienos nuotr.
Varnėnų aplink ornitologų gaudykles šiuo metu ypač tiršta, birželio 11-ąją jų čia sužieduota net 4000.<br>Šilutėsnaujienos nuotr.
Ventės stogai irgi net tamsūs nuo paukštelių gausos.<br>Šilutėsnaujienos nuotr.
Ventės stogai irgi net tamsūs nuo paukštelių gausos.<br>Šilutėsnaujienos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Mėta Mirbakaitė, silutesnaujienos.lt

Jun 20, 2020, 2:18 PM

Šių sparnuočių dabar Ventėje tiek, kad juos žieduojantys ornitologai žada net jų sužiedavimo rekordą sumušti. O štai uodų trūklių, kurie prieš tai visą mėnesį buvo okupavę visą pamarį, jau beliko gal vos 1 procentas – jie tapo gardžiu migruojančių varnėnų maistu.

Žada sumušti 1985-ųjų rekordą

Ventės rago ornitologinės stoties vadovas Vytautas Jusys pasakoja, jog rudeninė (net šis žodis, regis, skamba dar taip ne vietoje ir ne laiku…) varnėnų migracija šiemet prasidėjo visa savaite anksčiau nei įprasta – birželio 6-ąją.

Įprastai šie sparnuočiai šiltesnių kraštų link pasuka apie birželio 12 – 15 d. Per savaitę iki birželio 12-osios ornitologai savo rankose jau buvo palaikę ir sužiedavę apie 6000 varnėnų. Vien tik ketvirtadienį, birželio 11-ąją V. Jusys kartu su kolege Regina Rangiene sužiedavo apie 4000 šių smulkių paukštelių.

Palyginimui stoties vedėjas pateikia tokį skaičių: per visus 2018 metus buvo iš viso sužieduota nepilnai 7000 varnėnų. O pernai per metus ornitologai jų pagavo apie 16 000. Patys „derlingiausi“ šia prasme ornitologams buvo 1985 metai, kuomet žiedelius jie uždėjo 31 tūkstančiui varnėnų. Visgi V. Jusys spėja, kad šiemet net ir šis rekordas gali būti sumuštas.

Varnėnas – paukštis Nr. 1

Pasak V. Jusio, varnėnai šiuo metu pro Ventę traukia 15 – 20 tūkstančių paukščių būriais. Minta jie uodais trūkliais, kurių nuo pat gegužės pabaigos Ventėje siautė, V. Jusio žodžiais tariant, „milijardas kvadratu“. Šiuo metu šių vabzdžių čia belikę, vėlgi V. Jusio žodžiais, vos 1 procentas, ir jie yra tikras varnėnų skanėstas. Juos medžiodami paukščiai pėsčiomis keliauja per Ventės žolynus, o bekeliaudami pėsčiomis ir į ornitologų gaudykles patenka.

Birželio pabaigoje mūsiškiai sužieduotieji jau bus atsidūrę už 1000 kilometrų – Vokietijoje, jie siaubs tenykščius sodus. Žiemą jie leis Šiaurės Vokietijoje, Olandijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, Ispanijoje ir didžiojoje Britanijoje.

O paskanauti mūsų vyšnių jau birželio gale užsuks šių sparnuočių gentainiai iš Rusijos gilumos, Suomijos, Estijos.

Varnėnas apskritai yra Ventės rago paukštis Nr. 1, mat jų nuo pat ornitologijos stoties įkūrimo čia sužieduojama daugiausia. Iš viso, pasak V. Jusio, žiedeliais vietiniai ornitologai jau yra padabinę apie 600 – 700 tūkstančių šių paukštelių. Tik labai retais metais varnėnus gausumu aplenkia nebent didžiosios zylės pulkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.