Aptiko itin retą paukštį: pusiau patinas, pusiau patelė ir, ko gero, galintis veistis

Pensilvanijos miškuose biologams pavyko sugauti neįtikėtinai retą paukštį, kuris genetiškai yra pusiau patinas, pusiau patelė, demonstruojantis vizualines abiejų lyčių savybes.

 Aptiko itin retą paukštį: pusiau patinas, pusiau patelė ir, ko gero, galintis veistis.<br>technologijos.lt/Carnegie Museum of Natural History nuotr.
 Aptiko itin retą paukštį: pusiau patinas, pusiau patelė ir, ko gero, galintis veistis.<br>technologijos.lt/Carnegie Museum of Natural History nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

technologijos.lt

Oct 25, 2020, 10:17 AM

Karnegio gamtos istorijos muziejaus tyrėjai unikalų paukštį sučiupo rugsėjo 24 d. Powder Mill laukinės gamtos draustinyje, Pensilvanijoje, sakoma muziejaus pranešime.

Neįprastas paukštis priklauso rūšiai, žinomai kaip Raudonkrūtis didžiasnapis kardinolas (Pheucticus ludovicianus). Tai didelis sėklomis mintantis kardinolų šeimos narys, aptinkamas Šiaurės Amerikos rytuose. Šios rūšies patinas yra žinomas dėl itin spalvingų plunksnų, tačiau šis sugautas individas turi ypač savitas spalvotas plunksnas, kurios skiriasi kiekvienoje kūno pusėje: dešinioji pusė yra rožinė-raudona, kaip būdinga patinui, o kairė – rudai oranžinė kaip patelės.

Taip yra todėl, kad paukštis yra retas dvišalio ginekromorfizmo pavyzdys, kai išorinė gyvūno išvaizda yra suskirstyta per kūno vidurį į dvi dalis pagal lytį – pusiau patiną ir pusiau patelę.

„Visa komanda labai džiaugėsi, turėjus galimybę pamatyti tokią retenybę iš arti. Vienas komandos narys apibūdino tai kaip „pamatyti vienaragį“, o kitas pojūčius palygino su adrenalino antplūdžiu, kai pamatai kažką tokio nepaprasto“, – sakė Annie Lindsay, Powder Mill paukščių grupavimo programos vadovė.

„Dvišalis ginekromorfizmas, nors ir labai neįprastas, yra normalus reiškinys ir yra puikus įspūdingo genetinio proceso, su kuriuo mažai kas susiduria, pavyzdys.“

Neabejotinai įdomu, kaip atsiranda šis retas reiškinys?

Pirmiausia, paukščių lyties nustatymas šiek tiek skiriasi nuo žmonių. Žmogaus moteriškosios lyties individų ląstelėse dažniausiai yra po 2 vienodas lytines chromosomas (XX), o vyriškosios lyties – po 2 nevienodas (XY). Paukščiams priešingai – patinai turi dvigubą lytinę chromosomą (ZZ), o moterys – po vieną (ZW).

Manoma, kad dvišalis ginekromorfizmas atsiranda dėl skirtingų priežasčių skirtingoms rūšims, tačiau paukščiams jis įvyksta, kai kiaušialąstė atsitiktinai išsivysto su dviem branduoliais, iš kurių vienas turi Z, o kitas – W chromosomą. Jei tą kiaušialąstę apvaisina spermatozoidai, turintys dvi patino Z chromosomas, kiaušialąstė vystosi tiek su ZZ (patino), tiek su ZW (patelės) chromosomomis.

Komandai, atradusiai šį paukštį, dabar įdomu sužinoti, ar jis gali sėkmingai veistis. Kadangi tokiems paukščiams paprastai funkcionuoja tik kairė kiaušidė, o kairė šio paukščio pusė yra patelė, teoriškai individas gali veistis su patinu. Tačiau yra tikimybė, kad jos neįprastos plunksnos gali paskatinti teritorinį atsaką iš kitų patinų, o tai sumažintų jos galimybes sėkmingai susiporuoti.

Nors ginekromorfizmo tikimybė yra išskirtinai menka, abipusis ginekromorfizmas pastebėtas daugybėje skirtingų gyvūnų. Dar 2019 m. pradžioje pora (taip pat Pensilvanijoje) pastebėjo šiaurinį kardinolą (Cardinalis cardinalis), kurio ginekromorfizmo bruožai buvo pusiau ruda, pusiau raudona spalvos, būdingos abiems paukščio lytims.

Šių metų pradžioje mokslininkai taip pat dokumentavo atradimą – ginekromorfišką bitę, kurios kairėje pusėje (vyriškojoje) buvo ilga antena ir lygesnė apatinė žandikaulio dalis, tačiau dešinėje (moteriškoje pusėje) – trumpa antena, spygliuotas apatinis žandikaulis ir stambi užpakalinė koja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?