Radinys ganykloje suvirpino Vaidos širdį, tik pabaigos niekas tokios nesitikėjo

Į „Žemaičio“ redakciją paskambinusi šiemuliškė Vaida Petrikienė papasakojo spalio pabaigoje patyrusi neeilinį nuotykį. Nuvykusi į ganyklą melžti karvių moteris netruko pajusti, kad šios kažko sunerimusios, o tada ir išvydo kaltininką – ant žolės tupintį pastirusį paukštį, lyg suopį.

Per naktį sustiprėjęs pakėlė sparnus.<br>Lrytas.lt koliažas
Per naktį sustiprėjęs pakėlė sparnus.<br>Lrytas.lt koliažas
V. Petrikienė pasakojo pagalbos ranką tiesianti visiems nelaimėliams. Iki šiol jos kiemą saugo ir kadaise užklydęs valkataujantis šuo.<br>Jurgitos Naglienės/“Žemaičio laikraščio“ nuotr.
V. Petrikienė pasakojo pagalbos ranką tiesianti visiems nelaimėliams. Iki šiol jos kiemą saugo ir kadaise užklydęs valkataujantis šuo.<br>Jurgitos Naglienės/“Žemaičio laikraščio“ nuotr.
Šiemuliškė spėjo nufotografuoti paukštį, prieš parsiveždama jį namo.<br>Vaidos Petrikienės/„Žemaičio laikraščio“ nuotr.
Šiemuliškė spėjo nufotografuoti paukštį, prieš parsiveždama jį namo.<br>Vaidos Petrikienės/„Žemaičio laikraščio“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jurgita Naglienė, zemaiciolaikrastis.lt

Nov 7, 2020, 11:02 AM

Pagailėjusi nelaimėlio moteris parsivežė jį namo, o tada jau pati išsigando, kad šis nei lesa, nei geria ir net ant kojų vos pastovi. Šiemuliškė suskubo skambinti į gyvūnų globos draugiją Klaipėdoje, bet ten išgirdo, kad Šiemuliai – kažin kur, ir niekas nesivargins važiuoti dėl kažkokio nugeibusio paukščio. Tada ir nutarusi surinkti „Žemaičio“ telefono numerį.

Netikėtas radinys ganykloje

„Vakare nuvykusi prie karvių nusistebėjau, kad šios nerimsta, ištrypta žemė net juoduoja. Tada ir pamačiau tą vargšą, žolėj tupintį. Arčiau priėjus tik sparnus skečia ir šnypščia, bet nei skrenda, nei šalin bėga“, – telefonu pasakojo V. Petrikienė.

Moteris sakė, kad jai pagailo paukščio – jei ne karvės būtų sutrypusios, tai naktį lapės sudraskiusios. Todėl atsargiai suėmusi sparnus ir parsivežusi namo. Palikusi per naktį pavėsinėje, ažūrine dėže apvožtą. O rytą suskubusi domėtis, kas tuo nelaimėliu galėtų pasirūpinti.

Šiemuliškė internete rado Klaipėdoje veikiančių gyvūnų globos namų telefono numerį, bet ten paskambinusi išgirdo, kad šie padėti negali.

„Suskubau teirautis, gal tada gali bent pasakyti, kuo jį maitint, kad nors kiek sustiprėtų. Man paaiškino, jog reikia duoti vištienos filė gabaliukų. Lėkiau į parduotuvę tos vištienos, supjausčiau smulkiai, bet neima. Vietoj to man į pirštą kad kirto“, – emocingai pasakojo skambinusioji.

V. Petrikienė aiškino nebežinanti, ką daryti – nei kaip naująjį namiškį pamaitinti ir pagirdyti, nei kur kreiptis, kas galėtų nustatyti paukščio negalavimą ir pasirūpinti jo gydymu.

„Paleisti į laukus tokio silpno irgi negaliu – jei ne šunys, tai lapės tuoj sudraskys. Jis net nepastovi, tik tupi uodegą parietęs. Nesuprantu, negi tokioj situacijoj nėra jokios pagalbos. Juk čia ne šiaip koks žvirblis, o retas paukštis.“

Pagalbos nebeprireikė

Reaguodami į šį pagalbos prašymą nieko nelaukę susisiekėme su Aplinkos apsaugos agentūros Plungės padalinio vyriausiuoju specialistu Nerijumi Ablingiu. Išgirdęs apie šiemuliškės bėdą jis pažadėjo surasti, kas galėtų pasirūpinti laukiniu padaru. Ir netruks susisiekęs su moterimi sutarė atvykti paukščio.

Apsilankyti pas V. Petrikienę nutarė ir „Žemaitis“. Tik jo žurnalistams atvykus į Šiemulius įvyko šis tas netikėto. Vos tik pravėrus angą plastikinėje dėžėje, kad būtų galima nufotografuoti ten tūnantį suopį, paukštis metėsi aukštyn, išskleidė sparnus ir... dingo už sodybos medžių viršūnių.

Išbėgę į kelią dar spėjome jį pamatyti nuplasnojant miško pusėn. Beliko tik dar kartą susisiekti su aplinkosaugininku ir pranešti, kad vykti į Šiemulius nebėra ko – per naktį pailsėjęs nelaimėlis atgavo jėgas ir grįžo atgal į gamtą.

Ragina neskubėti gelbėti

N. Ablingio teiravomės, kaip apskritai elgtis tokioje situacijoje, radus sužeistą žvėrį arba paukštį? Ir ar gerai pasielgė šiemuliškė, parsiveždama skristi negalintį paukštį namo?

„Jei gyvūnas akivaizdžiai yra sužeistas arba ligotas, apie jį reikia pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Iš ten informacija bus perduota mūsų budinčiam aplinkosaugininkui, kuris ir nuspręs, kaip elgtis konkrečioje situacijoje, įvertins, kokia pagalba gyvūnui reikalinga ir ar apskritai reikalinga.

Mat kartais būna ir taip, kad žmogui tik atrodo, jog gyvūną reikia gelbėti, ir skubama tokį neštis namo, taip padarant daugiau žalos nei naudos“, – kalbėjo aplinkosaugininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.