Dėl medžioklės bazę koordinavusio VU darbuotojo kreipiamasi į universiteto etikos komisiją

Vilniaus universitetas (VU) nusprendė dėl darbuotojo, kuris koordinavo universiteto medžioklės bazės steigimą ir veiklą kreiptis į universiteto etikos komisiją, nes asmuo veikė be universiteto vadovybės žinios.

Dėl medžioklės bazę koordinavusio VU darbuotojo kreipiamasi į universiteto etikos komisiją.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Dėl medžioklės bazę koordinavusio VU darbuotojo kreipiamasi į universiteto etikos komisiją.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Dėl medžioklės bazę koordinavusio VU darbuotojo kreipiamasi į universiteto etikos komisiją.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Dėl medžioklės bazę koordinavusio VU darbuotojo kreipiamasi į universiteto etikos komisiją.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-01-10 15:50

„Medžioklėtyros ir medžioklėtvarkos mokslinių tyrimų bazės įsteigimo ir veiklos atitiktis VU teisės aktams yra kvestionuotina, vadovams apie šios bazės egzistavimą nebuvo žinoma“, – BNS informavo universitetas.

Be to, pasak VU, minėtas darbuotojas veikė neturėdamas tam reikalingo įgaliojimo, tiesioginio vadovo ar padalinio vadovybės raštiško pavedimo, tai nėra ir jo funkcija, nebendradarbiavo su tyrimą atlikusia komisija.

„Rektoriui siūloma kreiptis į VU Centrinę akademinės etikos komisiją dėl galimai padarytų akademinės etikos pažeidimų veikiant VU vardu, neturint tinkamų įgaliojimų ir tuo darant žalą universiteto reputacijai“, – sakoma universiteto atsakyme.

Rektorius tokį prašymą jau yra pateikęs.

Į komisijos klausimus neatsakė

Pasak VU, minėtas darbuotojas į klausimus apie vykdytos veiklos aplinkybes tyrimą atlikusiai komisijai neatsakė ir savo versijos apie situaciją nepateikė.

Šio asmens tapatybę universitetas BNS atsisakė atskleisti, motyvuodamas nekaltumo prezumpcija ir asmens duomenų apsauga.

Tačiau, pasak universiteto, tai akademinis darbuotojas. Jis šiuo metu dirba universiteto Gyvybės mokslų centre.

Tarnybinis patikrinimas dėl šios bazės buvo pradėtas po to, kai Aplinkos apsaugos departamentas panaikino leidimą naudoti medžiojamųjų gyvūnų išteklius medžioklės plotų vienete „Vilniaus universiteto medžioklėtvarkos bazė“, esančiame Ignalinos ir Utenos rajonų teritorijose.

Universiteto esama administracija nieko nežinojo apie tokios bazės egzistavimą. Buvęs VU rektorius Artūras Žukauskas, šias pareigas ėjęs nuo 2015 metų iki pernai, BNS sakė taip pat savo vadovavimo metu negirdėjęs apie tai, kad universitetas vykdytų medžioklės veiklą.

Vis dėlto, pasak universiteto, nustatyti pažeidimai, dėl kurių aplinkosaugininkai panaikino leidimą buvo „procedūrinio pobūdžio“, tokie kaip tinkamai nevykdytas informacijos skelbimas, netinkamas medžioklės lapų pildymas, ne tik VU darbuotojų įtraukimas į medžiojančių asmenų sąrašus. Todėl neatsirado pagrindų, dėl kurių būtų pradėtas administracinio pažeidimo arba ikiteisminis tyrimas.

„Užfiksuotas atvejis, kuomet medžioklėje dalyvavo asmuo, tuo metu buvęs kitos aukštosios mokyklos studentu. Neturime informacijos, kad tarp kitų asmenų būtų buvę viešų asmenų“, – rašoma universiteto atstovo atsakyme.

Pasak VU, nėra duomenų, kad iš medžioklių būtų gauta kokia nors komercinė nauda.

Bazė įsteigta 2003-aisis

Tyrimą atlikusi universiteto komisija nustatė, kad 2000 metais tarp VU, Aplinkos ministerijos ir Aukštaitijos nacionalinio parko direkcijos buvo sudaryta bendradarbiavimo sutartis. Ja numatyta, kad universitetas gali atlikti tyrimus, susijusius su saugomų rūšių įvairovės išsaugojimu bei gausinimu, teikti rekomendacijas ir kita, be to, įsipareigojo atlikti ministerijos užsakomuosius ir finansuojamus mokslinius tyrimus, stebėseną.

2003 metų rugsėjį Utenos regiono aplinkos apsaugos departamentas išdavė leidimą naudoti medžiojamųjų gyvūnų išteklius medžioklės plotų vienete. Šis leidimas buvo išduotas dešimčiai metų, o 2013-aisiais pratęstas dar dešimtmečiui, tačiau dėl nustatytų pažeidimų panaikintas anksčiau.

Pasak universiteto, leidimo panaikinimu pagrindu tapo mokslo ir mokymo medžioklės plotų tvarkos aprašo reikalavimų sistemingas pažeidinėjimas.

Departamentas yra pranešės, kad universitetas savo interneto svetainėje neskelbė reikiamų ataskaitų, pavyzdžiui, apie paskelbtas mokslines publikacijas, taikytas gyvūnijos apsaugos ir naudojimo bei gausos reguliavimo priemones, taip pat medžioklių rezultatų ar galinčių medžioti asmenų sąrašo.

Kadangi universitetas pažeidė tik plotų naudojimo tvarką, nenustačius kitokių pažeidimų papildomos sankcijos jam netaikytos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.