Ūkio savininkas neleistinai atsikratė paršelių gaišenomis

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai gavo pranešimą apie Lazdijų rajono Krikštonių kaime rastą maišą su paršelių jauniklių gaišenomis. VMVT specialistai nedelsiant pradėjo tyrimą, ūkinių gyvūnų savininkui už neteisėtus veiksmus gresia administracinė atsakomybė.

Ūkio savininkas neleistinai atsikratė paršelių gaišenomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkio savininkas neleistinai atsikratė paršelių gaišenomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2021, 7:23 PM

Apie surastas vos keleto dienų amžiaus paršelių gaišenas VMVT Alytaus departamento Lazdijų skyriui buvo pranešta antradienį. Nuvykus patikrinti į vietą, aptiktos 7 paršelių gaišenos. Specialistai pabrėžia, kad tokie veiksmai labai neatsakingi ir kelia pavojų, nes sudaromos sąlygos išplisti gyvūnų užkrečiamosioms ligoms, šiuo atveju – afrikiniam kiaulių marui.

VMVT operatyviai nustatė ūkio, iš kurio galėjo būti atvežtos gyvūnų gaišenos, savininką. Atlikus patikrinimą, ūkyje rasta paršavedė su dar 4 kelių dienų amžiaus paršeliais ir viena penima kiaulė. Ūkio savininkas nebuvo registravęs kiaulių laikymo vietos, taip pat nedeklaravo ir laikomų kiaulių skaičiaus. Ūkyje, kaip nurodoma VMVT pranešime, nebuvo laikomasi biosaugos ir kitų reikalavimų.

Atsižvelgiant į ūkio patikrinimo metu nustatytus pažeidimus, VMVT inspektoriai ėmėsi būtinų apsaugos priemonių: ūkiui pritaikyti apribojimai, o iš jame laikytų kiaulių buvo paimti kraujo mėginiai gyvūnų užkrečiamosioms ligoms ištirti. Ūkio savininkui, nepranešusiam apie sirgusius ir kritusius paršelius, gresia administracinė nuobauda ir nurodymas paskersti ir laikomas kiaules.

VMVT specialistai atkreipia dėmesį ir primena, kad visi kiaulių laikytojai privalo registruoti kiaulių laikymo vietas. Ūkinių gyvūnų registre tai atlikti gali tiek pats ūkinių gyvūnų laikytojas, tiek ir ūkinių gyvūnų ženklinimo ir registravimo paslaugas teikiantis privatus veterinarijos gydytojas arba teritoriniuose VMVT padaliniuose dirbantys veterinarijos specialistai. Tuo tarpu pastebėjus bet kokį gyvūno negalavimą, privalu apie tai pranešti aptarnaujančiam veterinarijos gydytojui arba VMVT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.