PSO siekia uždrausti maisto turguose pardavinėti gyvus laukinius žinduolius

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį paragino sustabdyti gyvų laukinių žinduolių pardavinėjimą maisto turguose, kad būtų užkirstas kelias ligų plitimui.

 PSO siekia uždrausti maisto turguose pardavinėti gyvus laukinius žinduolius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 PSO siekia uždrausti maisto turguose pardavinėti gyvus laukinius žinduolius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2021, 12:02 PM

„Gyvūnai, ypač laukiniai gyvūnai, yra daugiau kaip 70 proc. visų atsirandančių žmogaus užkrečiamųjų ligų, kurių daugelį sukelia nauji virusai, šaltinis. Ypač laukiniai žinduoliai kelia naujų ligų atsiradimo pavojų“, – sakoma PSO pareiškime.

Pasak organizacijos, nors tradiciniai turgūs vaidina svarbų vaidmenį aprūpinant maistu ir pragyvenimo šaltiniu dideles populiacijas, gyvų laukinių žinduolių pardavinėjimo uždraudimas galėtų apsaugoti ir turguose dirbančių žmonių, ir pirkėjų sveikatą.

Kai kurie iš ankstyviausių žinomų COVID-19 atvejų buvo susiję su maisto turgumi Kinijos Uhano mieste, o tarp pirmųjų pacientų buvo daug prekeivių, kitų turgaus darbuotojų ir nuolatinių pirkėjų, priminė PSO.

Šis preliminarus patarimas buvo parengtas drauge su Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija (OIE) ir Jungtinių Tautų Aplinkos programa (UNEP).

„Šalys raginamos sustabdyti sugautų gyvų laukinių žinduolių pardavinėjimą maisto turguose“, – nurodė PSO.

„Tradiciniai turgūs, kur laikomi gyvi gyvūnai, kur jie skerdžiami ir darinėjami, kelia ypatingai didelį patogenų perdavimo darbuotojams ir klientams pavojų“, – sakoma rekomendacijoje.

Joje vyriausybės taip pat raginamos uždaryti maisto turgų dalis, kuriose pardavinėjami gyvi laukiniai žinduoliai, nebent būtų adekvačiai vertinama rizika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.