Detektyvas Anykščių rajono tvenkinyje: aiškinasi, kur dingo po 2 kg svėrę vaivorykštiniai upėtakiai

Kavarske (Anykščių r.) prieš dvejus metus Šv.Jono šaltinio tvenkinyje buvo apgyvendinta 15 upėtakių. Jais pasigrožėti atvykdavo dar daugiau nei anksčiau lankytojų. Tačiau dabar teplaukioja viena žuvis.

Iš Kavarske Šv.Jono šaltinio tvenkinyje plaukiojusių 15 upėtakių nežinomi vagys paliko tiktai vieną.<br>V.Šiaučiūno nuotr.
Iš Kavarske Šv.Jono šaltinio tvenkinyje plaukiojusių 15 upėtakių nežinomi vagys paliko tiktai vieną.<br>V.Šiaučiūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-25 20:04

Kur dingo lašišinių šeimai priklausantys vaivorykštiniai upėtakiai, kuriuos Kavarskui padovanojo iš šių apylinkių kilęs, dabar Vilniuje gyvenantis Algimantas Vildžiūnas?

Kai prieš dvejus metus pavasarį į tvenkinį buvo paleisti po 100 gramų sveriantys upėtakiai, A.Vildžiūnas pakabino skelbimą – paaiškino turistams, kuo minta šios žuvys, kuo negalima jų šerti.

Upėtakiai yra mėsėdžiai, jie neminta grūdais.

Lankytojų netrūko – pasigrožėti vaivorykštiniais upėtakiais atvažiuodavo šeimos, užsukdavo netoli esančios garsiosios Kavarsko koldūninės klientai.

Žuvis kas dvi tris dienas šerdavo dabar jau buvęs ilgametis Kavarsko seniūnijos seniūnas Algirdas Gansiniauskas, kiti miestelio žvejai.

A.Gansiniauskas iš pat pradžių nuogąstavo, kad upėtakiai netaptų piktavalių taikiniu. „Kai atnešdavau upėtakiams faršo, jie, iškišę galvas kaip viščiukai suplaukdavo iš visų tvenkinio kampų.

Po metų pastebėjau, jog atplaukia tiktai 12, dar po kiek laiko – 5 upėtakiai.

O šiomis dienomis liko tik vienas, – pasakojo A.Gansiniauskas. – Paukščiai šių žuvų, sveriančių apie du kilogramus, tikrai nepajėgtų ištraukti iš vandens.

Jeigu juos būtų pagavusi ūdra, ant kranto būtų likę upėtakių likučių, bet mes neradome jų. Jei žuvys būtų nugaišusios, būtume pamatę jas vandens paviršiuje.

Didžiausia tikimybė, jog upėtakius išgaudė žmonės.“

A.Gansiniauskas prisiminė vieno pedagogo žodžius: „Badas gėdos neturi.“

Prieš kiek laiko žvejai bandė tvenkinyje apgyvendinti karosų, karšių, lydekų, tačiau šioms žuvims 6–8 laipsnių šaltinio vanduo buvo per šaltas, o upėtakiai jame jautėsi puikiai.

„Tyrėme šaltinio vandenį. Jis yra labai geras, jo cheminė sudėtis – ideali“, – teigė A.Gansiniauskas.

Šaltinio aplinka buvo sutvarkyta 2012 metais – įrengti takai, tvenkinys, automobilių aikštelė, suoliukai, renginių scena, atsirado apšvietimas.

Buvo sumontuotos ir vaizdo kameros, tačiau pastaruoju metu jos neveikia, todėl išsiaiškinti, kokie ilgapirščiai išgaudė turistus džiuginusius upėtakius, neįmanoma.

A.Gansiniauskas, vis dar šeriantys vienintelį upėtakį, nenuleidžia rankų.

„Šiomis dienomis į Kavarską atvažiuos upėtakių pardavėjai. Nupirksiu bent 20 ir vėl įleisiu į tvenkinį“, – sakė A.Gansiniauskas, besistengiantis, kad tvenkinys su upėtakiais išliktų traukos objektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.