Gyvūnų teisių grupės Rumunijoje kaltina Lichtenšteino princą neteisėtai nušovus galimai didžiausią ES lokį

Rumunija šią savaitę paskelbė, kad tiria didelio rudojo lokio žūtį, aktyvistams tvirtinant, kad jį Karpatų kalnuose nelegaliai sumedžiojo Lichtenšteino princas.

 Arturas buvo 17 metų amžiaus, didžiausias Rumunijoje ir, galbūt, Europos Sąjungoje pastebėtas rudasis lokys<br> Svanpix / SIPA nuotr.
 Arturas buvo 17 metų amžiaus, didžiausias Rumunijoje ir, galbūt, Europos Sąjungoje pastebėtas rudasis lokys<br> Svanpix / SIPA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2021, 12:18 PM

Gyvūnų teisių gynimo grupės kaltina princą Emanuelį von und zu Liechtensteiną kovo mėnesį per medžioklę nušovus 17 metų rudojo lokio patiną – esą didžiausią, kada nors pastebėtą Rumunijoje.

Rumunijos nacionalinė aplinkos sargyba balandžio 29 dieną pradėjo tyrimą dėl lokio – saugomos rūšies atstovo – žūties centrinėje šalies dalyje, nes pastebėjo, kad trūksta dokumentų, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė NAS vadovas Octavianas Berceanu.

„Žinojome, kad turėjo būti paimta meška, bet vėliau suradome [žuvusį] lokio patiną“, – sakė jis ir pridūrė, kad nušautas žvėris liko Rumunijoje.

NAS prižiūrintis aplinkos ministras Barna Tanczosas (Barna Tankzosas) sakė, kad buvo išduotas leidimas sumedžioti vieną gyventojams trukdančią mešką Kovasnoje, bet nenurodė, kam šis leidimas buvo išduotas.

Lokys, vardu Arturas

Rumunų grupė „Agent Green“ ir nepriklausomos organizacijos „Association Against Animal Factories“ Austrijos skyrius nustatė, kad nušautas lokys yra daug metų viename gamtos rezervate „Agent Green“ prižiūrėtojo stebėtas gyvūnas, kuris buvo pramintas Arturu.

„Arturas buvo 17 metų amžiaus, didžiausias Rumunijoje ir, galbūt, Europos Sąjungoje pastebėtas rudasis lokys“, – sakoma „Agent Green“ prezidento Gabrielio Pauno pareiškime.

„Agent Green“ ir VGT paskelbtame žiniaraštyje, kuriuo patvirtinami lokio duomenys, kaip žvėrį sumedžiojęs asmuo nurodomas Austrijoje gyvenantis Lichtenšteino princas E. von und zu Liechtensteinas.

„Agent Green“ ir VGT smerkia tai, kad „trofėjų medžiotojas princas Emanuelis von und zu Liechtensteinas kovo mėnesį atvykęs į Rumuniją... sumedžiojo rudąjį lokį, vardu Arturas“, sakoma pareiškime.

„Aišku, kad princas atvyko ne išspręsti vietos kaimų gyventojų problemos, o nušauti lokio ir pasiimti didžiausio trofėjo, kurį galėtų pakabinti ant sienos“, – pridūrė G. Paunas.

Princo Emanuelio šeimai priklausančios pilies Austrijoje biuras kol kas neatsakė į AFP prašymą pakomentuoti.

Lichtenšteino regento biuras pareiškime AFP nurodė, kad nežino šio „privataus ir asmeninio reikalo“ aplinkybių.

„Tačiau kunigaikščio rūmai norėtų pažymėti, kad pagarba gamtai yra tarp svarbiausių dalykų rūmams ir centrinis šeimos įsipareigojimo dėl ekologinio ir socialinio tvarumo elementas“, – sakoma pareiškime.

Manoma, kad Rumunijoje gyvena daugiau kaip 6 tūkst. rudųjų lokių – tai didžiausia populiacija Europoje. Lokiai gyvena maždaug trečdalyje šalies teritorijos, daugiausiai – Karpatų kalnuose.

2007 metais į ES įstojusi Rumunija 2016-aisiais visiškai uždraudė lokių medžioklę, nes ši rūšis yra saugoma pagal Bendrijos buveinių direktyvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.