Kuriamas Laukinių gyvūnų globos centras veiks visą parą

Aplinkos apsaugos institucijoms nuolatos sulaukiant pranešimų apie sužeistus ar skriaudžiamus laukinius gyvūnus, kuriamas Laukinių gyvūnų globos centras (LGGC).

 Kuriamas Laukinių gyvūnų globos centras veiks visą parą.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kuriamas Laukinių gyvūnų globos centras veiks visą parą.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kuriamas Laukinių gyvūnų globos centras veiks visą parą.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Kuriamas Laukinių gyvūnų globos centras veiks visą parą.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 19, 2021, 8:00 AM

Aplinkos ministerijos specialistė Laura Janulaitienė atkreipia dėmesį, kad centras steigiamas tuo metu, kai ypač išaugo visuomenės susirūpinimas laukiniais sužeistais ar nelaimėn patekusiais gyvūnais.

„Vis dėlto trūksta ne tik kvalifikuotos pagalbos ir gydymo paslaugų gyvūnams, bet ir visuomenei teikiamos informacijos, kokiais atvejais reikia pranešti dėl sužaloto gyvūno, kaip įvertinti, ar būtina pagalba ir globa laukiniam gyvūnui“ – sako L. Janulaitienė.

Sužeistus, netinkamoje aplinkoje gyvenančius ar konfiskuotus laukinius gyvūnus LGGC planuojama priimti visą parą.

Išgydyti ir galintys savarankiškai gyventi laukiniai gyvūnai bus sugrąžinti į natūralias buveines, o gyvūnai, kurių negalima paleisti į laisvę dėl jų būklės, bus perduoti asmenims, turintiems tinkamas sąlygas jiems laikyti.

„Kad laukiniai gyvūnai turėtų kuo geresnes ir natūralesnes adaptavimosi sąlygas, Laukinių gyvūnų globos centro įkūrimui pasirinkta atokesnė, nuo gyvenamųjų namų nutolusi vietovė“ – pasakoja L. Janulaitienė.

Dažniausiai pagalbos prireikia gyvūnams, kurie nukenčia dėl žmogaus sukurtų sąlygų ar veiksmų.

Taip pat pasitaiko atvejų, kai laukiniai gyvūnai konfiskuojami pažeidus laukinių gyvūnų įsigijimo, laikymo ar prekybos jais taisykles, numatytas nacionaliniuose ir tarptautiniuose teisės aktuose, kai laukinius gyvūnus reikia laikyti iki galutinio teismo sprendimo.

Šiuo metu laukinių gyvūnų globos ir gydymo paslaugos yra perkamos – jas teikia Gyvūnų globėjų asociacija su partneriais.

Jie visoje Lietuvos teritorijoje surenka ir globoja sužeistus ar netinkamoje aplinkoje atsiradusius laukinius gyvūnus. Taip pat prisideda nevyriausybinės organizacijos, institucijos, zoologijos sodai, privatūs asmenys.

Kuriamas centras turėtų pagerinti dabartinę padėtį. LGGC įkūrimo projekto vykdys Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

2022 m. pabaigoje pradėsiantis veikti LGGC padės profesionaliai ir koordinuotai Lietuvoje spręsti laukinių gyvūnų globos ir jiems reikalingos priežiūros klausimus (sukurta infrastruktūra, įsigytos priemonės, apmokyti darbuotojai, aiški veiklos ir paslaugų schema),

padės ugdyti specifinių šiai sričiai reikalingų žinių turinčius specialistus, vykdys šios srities mokslinę veiklą, taip pat prisidės prie visuomenės švietimo, edukacijos ir savanorystės propagavimo laukinių gyvūnų priežiūros srityje.

Laukinių gyvūnų globos centro koncepcijos bei jo infrastruktūros sukūrimas finansuojamas iš 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos 5 prioriteto „Aplinkosauga, gamtos išteklių darnus naudojimas ir prisitaikymas prie klimato kaitos“ priemonės Nr. 05.5.1-APVA-V-018 „Biologinės įvairovės apsauga“ veiklos „Infrastruktūros, reikalingos laukinių gyvūnų globai ir gerovei užtikrinti, sukūrimas“ lėšų.

Numatyta, kad LGGC veikla bus finansuojama valstybės biudžeto lėšomis. Taip pat tikimasi, kad prie veiklos globojant laukinius gyvūnus prisidės nevyriausybinės organizacijos, verslo atstovai ir pavieniai asmenys.

Siekiant užtikrinti tinkamesnes gydymo bei globos sąlygas laukiniams gyvūnams, 2022 metų pabaigoje planuojama užbaigti Laukinių gyvūnų globos centro infrastruktūros sukūrimo projektą.

Straipsnis finansuojamas iš Europos socialinio fondo lėšų. Daugiau informacijos Aplinkos ministerijos (am.lrv.lt) ir ES investicijų (esinvesticijos.lt) interneto svetainėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.