Balinių vėžlių migravimo vietas pažymės specialiais kelio ženklais

Šiomis dienomis Metelių regioninio parko direkcijoje tuščia. Darbuotojai tikrina apylinkes, ar neprasidėjo balinių vėžlių kelionė asfaltuotais keliais į dėtavietes.

Balinių vėžlių migracijos metu prie judrių kelių – informaciniai ženklai.<br>R.Krugelio nuotr.
Balinių vėžlių migracijos metu prie judrių kelių – informaciniai ženklai.<br>R.Krugelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 10:52 AM

„Pasiskirstėme komandomis ir važinėjame be poilsio dienų ir dieną, ir vakarais nuo 18 iki 23 valandos“, – pasakojo Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis apie rūpinimąsi saugomais ropliais.

Šiemet balinių vėžlių migracija vėluoja dėl vėsaus oro. Į Raudonąją knygą įrašyti vėžliai keliauja ieškodami šiltų, smėlėtų šlaitų, kuriuose galėtų saugiai padėti kiaušinius. Ropliai dažnai kerta judrius kelius, kuriuose tyko žūtis po automobilių ratais.

„Kai tik matysime, kad prasidėjo vėžlių kelionė, atsiras informaciniai ženklai „Atsargiai – vėžliai“. Važinėjantieji po Lazdijų ir Druskininkų apylinkes turėtų atkreipti į tai dėmesį. Kelininkai jau paruošė ir greičio ribojimo ženklus.

Ieškodami dėtaviečių vėžliai kiaušinių kartais padeda net kelkraščiuose. Žmonės mums skambina ir klausia: „Ką daryti, radau vėžliuką ant kelio?“ Ji reikėtų nunešti iki artimiausios užpelkėjusios kūdros, jokiu būdu ne į ežerą ar upę“, – sakė R.Krugelis.

Anot jo, šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 600 balinių vėžliukų.

„Kai jų bus keli tūkstančiai, galėsime sakyti, kad jiems nėra grėsmės išnykti. Balinių vėžlių Lietuvoje smarkiai sumažėjo dėl melioracijos. Džiaugiamės, kad apylinkėse yra ūkininkų, kurie padeda rūpintis vėžliukais, – nušienauja ir nugano pievas, iškerta atžalas“, – sakė R.Krugelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.