Didžiausi ereliai pasaulyje atima žadą: nagai didesni nei meškos

Išraiškingos išvaizdos plunksnų apykaklės, juodų ir pilkų tonų dėka negalima paneigti, kad harpijos erelis tikrai ypatingas padaras. Bet jei jo išskirtinė išvaizda nėra pakankamai įspūdinga, aukštis ir sparnų ilgis tikrai privers aiktelėti. Šių galingų plėšriųjų paukščių ūgis gali siekti virš metro aukščio, o bendras sparnų ilgis – iki pustrečio metro.

 Didžiausi ereliai pasaulyje atima žadą: nagai didesni nei meškos<br>Scanpix nuotr.
 Didžiausi ereliai pasaulyje atima žadą: nagai didesni nei meškos<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2021, 8:46 PM, atnaujinta Jun 5, 2021, 8:46 PM

Dėl neįtikėtino dydžio ir unikalios išvaizdos harpijos erelis tapo gana populiaria figūra internete.

Šio erelio nuotraukos dažnai pasirodo „Reddit“, kur žmonės stebisi jo dydžiu. Norint greitai palyginti, moteriškasis plikojo erelio vidutinis svoris siekia beveik šešis kilogramus, o harpijos erelio patelė sveria kartais ir virš dešimties. Verta paminėti, jog erelių patelės paprastai yra stembesnės už patinus.

Šie reti paukščiai gyvena tropinių žemumų atogražų miškuose, nuo Meksikos iki Brazilijos ir Argentinos šiaurės. Harpijos erelis išlieka didžiausias išlikęs erelis pasaulyje.

Išvaizdos požiūriu juodos, pilkos ir baltos plunksnos yra vienodos tiek pas patinus, tiek pas pateles. Jei harpijos erelio išvaizda nepasirodė pakankamai bauginanti, atkreipkite dėmesį į galingus jo nagus.

Šie tikrąja to žodžio prasme yra ilgesni už grizlio meškos – vidutiniškai septuniolikos centimetrų ilgio. Nė vienas kitas erelis neturi tokių didelių nagų. Turėdamas tokią ginkluotę nevertėtų stebėtis, kad harpijos erelis yra savo maisto grandinės viršuje.

Taigi ką ėda harpijos erelis? Tinginiai ir beždžionės yra pats mėgstamiausias užkandis. Jie labai tylūs ir kantrūs medžiotojai. Šie didžiuliai paukščiai valandų valandas sėdės šabakštynuose, tykodami,laukdami, kol akiratyje pasirodys eilinė auka.

Deja, harpijų ereliai gamtoje pasitaiko vis rečiau visoje Lotynų Amerikoje, neskadangi atogrąžų miškų kirtimas mažina jų buveinės plotus. Kadangi harpijų ereliai yra monogamiški ir kas dvejus metus augina tik vieną jauniklį, net ir nedidelis skaičiaus nuosmukis gali apsunkinti populiacijos atsigavimą.

Šio plėšrūno praradimas kai kuriose vietovėse yra didžiulis smūgis vietinei ekosistemai. Šie pauksčiai padeda natūraliai reguliuoti beždžionių, kapucinų populiacijas. Tai svarbu, nes šios beždžionės valgo paukščių lizdų kiaušinius ir, jei jos nebus kontroliuojamos, gali išnykti kitos rūšys.

Parengta pagal Mymodernmet.com

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.