Dvigubas džiaugsmas: Tokijuje panda atsivedė du jauniklius

Tokijo zoologijos sode „Ueno“ panda Šin Šin trečiadienį atsivedė du jauniklius.

Tokijo zoologijos sode „Ueno“ panda Šin Šin trečiadienį atsivedė du jauniklius.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Tokijo zoologijos sode „Ueno“ panda Šin Šin trečiadienį atsivedė du jauniklius.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Tokijo zoologijos sode „Ueno“ panda Šin Šin trečiadienį atsivedė du jauniklius.<br>Reuters–Scanpix nuotr.
Tokijo zoologijos sode „Ueno“ panda Šin Šin trečiadienį atsivedė du jauniklius.<br>Reuters–Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 10:03 AM, atnaujinta Jun 23, 2021, 10:51 AM

Prieš kelias savaites naujienos apie pandos nėštumą smarkiai padidino netoli zoologijos sodo esančių restoranų akcijų vertę.

Jaunikliai gimė anksti trečiadienį, jų lytis kol kas nenustatyta, sakoma zoologijos sodo pranešime.

„Pareigūnai šiuo metu kaip įmanydami stengiasi apsaugoti ir stebėti motiną ir jauniklius“, – sakoma jame. Zoologijos sodo direktorius Yutaka Fukuda sakė, kad dvynių gimimas yra pirmas toks įvykis „Ueno“.

„Išgirdęs naujienas, kad gimė ir antras mažylis, negalėjau nedžiūgauti“, – žurnalistams sakė jis.

Vienas jauniklis, kurio svoris 124 gramai, paguldytas į inkubatorių, vėliau spaudos konferencijoje sakė atstovas Naoya Ohashi. Motinos pandos „sveikata gera, ji rūpestingai prižiūri“ kitą jauniklį, pranešė jis.

Susilaukusios dviejų jauniklių pandos paprastai augina tik vieną iš jų, „todėl pasirūpinsime, kad motina panda maitintų pienu vieną, o kitą mes laikysime inkubatoriuje“, – sakė N. Ohashi.

Zoologijos sodo darbuotojai vis sukeis jauniklius, kad abu jie galėtų iš dalies maitintis natūraliai, pridūrė atstovas. Šin Šin įtariamas nėštumas anksčiau šį mėnesį sukėlė sujudimą dėl aplinkinių restoranų, nes investuotojai tikisi lankytojų antplūdžio zoologijos sodo rajone.

Vieno kinų restorano akcijų vertė po naujienų apie pandos nėštumą pašoko kone 30 proc., o anksti trečiadienį pakilo dar maždaug 6,4 procento.

Pratęsta viešnagė Japonijoje

Zoologijos sodo darbuotojai dėl galimo Šin Šin nėštumo buvo perspėti po kovo pradžioje įvykusio jos susiporavimo su partneriu Ri Ri.

Ši pora jau yra susilaukusi palikuonių. 2017 metų birželį gimusi Siang Siang tapo didžiuliu traukos objektu zoologijos sode. Praėjus dvejiems metams po gimimo ši panda turėjo būti grąžinta į Kiniją, bet japonų pareigūnai susiderėjo, kad ji liktų iki šių metų pabaigos.

Japonijos žiniasklaida nuolat informuoja apie „Ueno“ pandas, prieš pandemiją pritraukdavusias daugybę vidaus ir užsienio turistų.

Laukinėje gamtoje šiuo metu yra likę maždaug 1 800 didžiųjų pandų, daugiausia bambukų sąžalynuose Kinijos kalnuose, nurodo aplinkosaugos organizacija WWF. Dar maždaug 600 didžiųjų pandų gyvena zoologijos soduose ir veisimo centruose visame pasaulyje.

Tarptautinė gamtos išsaugojimo sąjunga (IUCN) didžiąsias pandas priskiria „pažeidžiamoms“ rūšims.

Šie juodos ir baltos spalvų žinduoliai yra nepaprastai populiarūs visame pasaulyje. Kinija juos skolina pagal savo „pandų diplomatijos“ programą užsienio ryšiams skatinti. Pandos garsėja tuo, kad labai sunkiai veisiasi, bet birželio pradžioje Malaizijoje viena panda atsivedė jau trečią savo jauniklį šioje šalyje.

2020 metų rugpjūtį Vašingtone gimęs pandos jauniklis pavergė amerikiečių širdis. Vos per kelis mėnesius mažylį Siao Či Dzi, kurio vardas reiškia mažą stebuklą, per specialią vaizdo transliaciją peržiūrėjo daugiau kaip milijonas žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.