Šiemet tauriųjų elnių ir briedžių bus leista sumedžioti daugiau: didėja jų daroma žala miškui

Šį medžioklės sezoną siūloma leisti sumedžioti 15 235 tauriųjų elnių ir 4 047 briedžius, tai yra 2 084 tūkst. daugiau elnių ir 659 daugiau briedžių nei praėjusį. Pasak Aplinkos ministerijos specialistų, medžioklės limtas didinamas dėl to, kad šių žvėrių populiacijos auga, o kartu didėja jų daromas neigiamas poveikis miškui – jie skabo jaunų medelių ūglius, laupo žievę. Tai pridaro nuostolių jaunuolynams, didėja miško atkūrimo sąnaudos.

Briedis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Briedis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Briedis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Briedis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Taurieji elniai.
Taurieji elniai.
Elniai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elniai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 11:25 AM

 

Šiuo metu tik dviejų kanopinių žvėrių rūšių – tauriųjų elnių ir briedžių – medžioklė yra limituojama. Limitus kiekvienoje savivaldybėje veikiančios komisijos nustato pagal medžioklės plotų naudotojų pateiktus pasiūlymus, atsižvelgusios į praėjusio sezono sumedžiojimo duomenis ir į miškininkų pateiktą informaciją. Šių žvėrių medžiojimo termino pradžia – rugpjūčio 15 d. Kitų elninių žvėrių gausa jau seniai yra pakankama, todėl stirnų ir danielių medžiojimas neberibojamas, pažymima Aplinkos ministerijos pranešime.

Ūglių skabymas ir žievės laupymas ypač suintensyvėja baigiantis žiemai ir prasidedant pavasariui, o vėliau žvėrys valo naujai užaugusius ragus ir taip pridaro nuostolių jaunuolynuose. Miškų ūkio ir gamtosaugos specialistų teigimu, tai tampa rimta problema – sparčiai auga miško atkūrimo sąnaudos, sudėtinga sulaukti savaiminio miško atsinaujinimo saugomose teritorijose, natūraliose miško buveinėse, o tai yra ypač svarbu siekiant ūkininkavimo miškuose praktikų pokyčių, t. y. rečiau taikyti plynuosius kirtimus, dirbtinį dirvos ruošimą naujai medyno kartai ir pan.

Dėl didelės elninių žvėrių gausos tenka jaunuolynus saugoti brangiai kainuojančiais repelentais, individualiomis apsaugomis (pvz., skydeliais), kai tai negelbsti – užtverti tvoromis, o tai keičia žvėrių klajonių įpročius, fragmentuoja jų buveines, kelia pavojų patiems žvėrims įstrigti tvorose ar susižaloti.

Tauriųjų elnių ir briedžių sumedžiojimo limitus kiekvienoje savivaldybėje nustato komisija, sudaryta iš Aplinkos apsaugos departamento, Valstybinių miškų urėdijos specialistų, privačių miškų, žemės savininkus, medžiotojų klubus ir būrelius vienijančių organizacijų atstovų. Skirtingų interesų grupių atstovų skaičius turi būti vienodas.

Bendras kanopinių žvėrių, kurių medžioklė limituojama, sumedžiojimo limitas tvirtinamas aplinkos ministro įsakymu pagal komisijų pateiktus duomenis. Kasmet numatomas sumedžiojimo limito rezervas. Limitui įsigaliojus, informacija apie kiekvienam medžioklės plotų naudotojui nustatytą limitą paskelbiama Aplinkos apsaugos agentūros interneto svetainėje.

Aplinkos ministerija primena, kad tauriųjų elnių patinus Lietuvoje leidžiama medžioti nuo rugpjūčio 15 d. iki sausio 31 d., o pateles ir jauniklius – nuo rugsėjo 15 d. iki sausio 15 d. Briedžių patinus leidžiama medžioti nuo rugpjūčio 15 d. iki gruodžio 15 d., pateles – nuo spalio 1 d. iki lapkričio 30 d., jauniklius – nuo spalio 1 d. iki sausio 31 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.