Grūto parke – mirtini šūviai į nelaisvėje laikomą pumą

Aplinkos apsaugos departamento (AAD)* atstovai tampa gyvūnų žudikais. Ketvirtadienį į Grūto parką atvykę aplinkosaugininkai netyčia numarino čia laikomą pumą.

Pumai tekusi migdomųjų vaistų dozė buvo per didelė – gyvūnas nugaišo.
Pumai tekusi migdomųjų vaistų dozė buvo per didelė – gyvūnas nugaišo.
Pumai tekusi migdomųjų vaistų dozė buvo per didelė – gyvūnas nugaišo.
Pumai tekusi migdomųjų vaistų dozė buvo per didelė – gyvūnas nugaišo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-07-31 08:41, atnaujinta 2021-08-16 09:48

Šie veikėjai Grūto parke per keliolika pastarųjų dienų pasirodė antrą kartą.

Teismo nutartimi mosuojantys aplinkosaugininkai ir gyvūnus migdančio šautuvo instrukcijas neramiai skaitantis veterinarijos gydytojas pirmą kartą čia buvo atvykę praėjusią savaitę.

Jie pareiškė norintys patikrinti, ar tinkamai sužymėti keli šio parko gyventojai – puma ir trys beždžionės.

Visi žvėrys pasislėpė

Bet, norint patikrinti beždžiones, jas pirmiausia reikėjo užmigdyti.

Nors į Grūto parką atvykęs veterinarijos gydytojas atsivežė gyvūnams migdyti skirtą šautuvą, tikroji užduotis jį gerokai nustebino. Vyras prisipažino, kad jam yra tekę migdyti tiktai karves ir jaučius, todėl pradėjo vartyti šautuvo instrukcijas ir ieškoti, kokios vaistų dozės reikia beždžionei užmigdyti.

Tačiau gamintojų sąraše beždžionių nebuvo. Nebuvo ir pačių beždžionių – lyg nujausdamos, kad netikėti svečiai atvažiavo dėl jų, visos Grūto parko augintinės sulindo į savo namelį ir išsislapstė, pasislėpė ir puma.

Paleido du šūvius

Ketvirtadienį pasirodę gyvūnų globėjai į pumą paleido du šūvius, bet netrukus paaiškėjo, kad žvėriui tekusi migdomųjų dozė buvo per didelė.

Penktadienį Grūto parko šeimininkai augintinę rado negyvą.

Pirko iš zoologijos sodo

Grūto parko vadovė Birutė Malinauskaitė-Bark teigė, kad savo laikomiems gyvūnams turi visus reikalingus dokumentus, augintiniai yra tinkamai paženklinti.

Porą pavianų veislės beždžionių Grūto parko šeimininkai prieš dešimtmetį įsigijo iš Kauno zoologijos sodo.

Augintiniai atsivedė vieną jauniklę.

„Nežinau, kuo baigsis patikrinimai, jei paaiškės, kad nėra jokių pažeidimų. O kas būtų atsakingas, jei kuri nors per patikrinimą užmigdyta beždžionė būtų nebeatsibudusi, – jokių sutarčių neturintis gydytojas?“ – be tinkamai pasirengusių specialistų atvykę tikrintojai nustebino B.Malinauskaitę-Bark.

Meška nugaišo Airijoje

Lietuvos gyvūnų apsaugos ir teisių organizacijos atstovai kartu su užsieniečiais 2019 metų žiemą iš Grūto parko išvežė tris meškų jauniklius.

B.Malinauskaitė-Bark teigė, kad tuomet jie patys sutvarkė visus savo augintinių dokumentus ir pasirašė aktą, jog meškos yra dovanojamos.

„Pasiimti jų atvykę belgai prasitarė, kad jie turėjo 38 meškas, bet liko tik 8.

Mes keistai susižvalgėme, bet gyvūnus atidavėme“, – prisiminė B.Malinauskaitė-Bark.

Nepaisant to, Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizcija (GATO) netrukus išplatino pranešimą, kad meškos buvo konfiskuotos ir išgabentos į saugesnę vietą.

Nors Grūto parko augintinės buvo išgabentos į Belgiją, po metų Airijos žiniasklaida pranešė, kad viena iš Grūto parko atvežta meška nugaišo šioje šalyje.

Gyvūnų rezervato šeimininkas paaiškino, kad meška Aurnia buvo užmigdyta norint pašalinti jai nepatogumų kėlusius dantis, tačiau nustojo kvėpuoti.

Jos atgaivinti veterinarams nepavyko.

Tyrimas virto detektyvu

Po šio įvykio Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) suskubo pranešti, jog pradėtas tyrimas pumos mirties priežasčiai nustatyto, tačiau jis virto tikru detektyvu.

Apie nugaišusia puma departamentui pranešę Grūto parko šeimininkai penktadienį nusprendė jos kūną nuvežti tirti Kaune edsančios LSMU Veterinarijos akademijos specialistams. Buvo pasiūlyta kartu vykti ir aplinkosaugininkams tačiau su kažkuo Vilniuje susisiekti vis bandę specialistai tai daryti atsisakė,

Negana to, AAD Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai bandė sutrukdyti nugaišusį gyvūną nuvežti į Kauna. Policijai buvo pranešta, kad bendrovės „Hesona“, kuriai priklauso Grūto parkas, automobiliu gali būti neteisėtai vežamas gyvūnas, o vairuotojas galimai neblaivus. Pumos gaišena galiausiai buvo nuvežta specialistams.

Nugaišusi puma Grūto parke gyveno septynerius metus.

Per AAD ir Lietuvos zoologijos sodo specialistais Grūto parke vykdyta neplaninį patikrinimą gyvūnus užmigdė Lietuvos zoologijos sodo specialistai.

AAD teigimu, patikrinimo tikslas buvo nustatyti, ar bendrovės voljeruose – puma ir 3 karčiuotieji pavianai yra teisės aktų nustatyta tvarka pažymėti mikroschemomis.

*dienraščio „Lietuvos rytas“ šeštadienio numeryje išspausdinta netiksli informacija apie atvykusius atstovus, kuri patikslinta ir teisinga paskelbta naujienų portale lrytas.lt šiame straipsnyje.

2021 m. liepos 31 d. publikuotame straipsnyje „Grūto parke – mirtini šūviai į nelaisvėje laikomą pumą“ buvo paskelbta informacija apie VšĮ „Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija“ dalyvavimą vykdant gyvūnų patikrinimą Grūto parke, nurodant, kad šios organizacijos atstovai per didele migdomųjų vaistų doze pražude čia laikomą pumą, paleisdami į ją du šūvius. lnformuojame, jog straipsnyje buvo pateikta klaidinga ir tikrovės neatitinkanti informacija. VšĮ „Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija“ 2021 m. liepos 29 d. Grūto parke vykusiame aplinkosaugininkų patikrinime, po kurio nugaišo puma, nedalyvavo ir jo neorganizavo. Patikrinime dalyvavo ir pumą migdė BĮ Lietuvos zoologijos sodas veterinarijos gydytojas Ramūnas Sidaras.​

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.