Netikėtas vėžlio elgesys nustebino biologus: žolėdis gyvūnas užpuolė ir suėdė paukštį

Ko gero, tai yra pat lėčiausia medžioklė, kada nors užfiksuota vaizdo įraše. Tyrėjai pirmą kartą nufilmavo milžinišką vėžlį, kuris lėtai artėjo prie paukščio, siekdamas jį nužudyti.

Netikėtas vėžlio elgesys nustebino biologus: žolėdis gyvūnas užpuolė ir suėdė paukštį.<br>lrytas.lt koliažas.
Netikėtas vėžlio elgesys nustebino biologus: žolėdis gyvūnas užpuolė ir suėdė paukštį.<br>lrytas.lt koliažas.
Netikėtas vėžlio elgesys nustebino biologus: žolėdis gyvūnas užpuolė ir suėdė paukštį.<br>stop kadras iš sciencealert.com įrašo.
Netikėtas vėžlio elgesys nustebino biologus: žolėdis gyvūnas užpuolė ir suėdė paukštį.<br>stop kadras iš sciencealert.com įrašo.
Netikėtas vėžlio elgesys nustebino biologus: žolėdis gyvūnas užpuolė ir suėdė paukštį.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Netikėtas vėžlio elgesys nustebino biologus: žolėdis gyvūnas užpuolė ir suėdė paukštį.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 24, 2021, 5:01 PM

Šis lėtas susitikimas tarp medžiojančio, beveik neskubančio milžiniško Aldabros dramblinio vėžlio (lot. Aldabrachelys gigantea) ir jo grobio yra bauginantis, tačiau itin įtraukiantis, praneša sciencealert.com.

Juk niekada anksčiau nėra tekę matyti medžiojančio vėžlio. Kas galėjo pamanyti, kad šie nuostabūs milžinai gali medžioti?

„Negalėjau patikėti tuo, ką matau“, – sako biologas Justinas Gerlachas iš Kembridžo universiteto. „Tai buvo siaubinga ir nuostabu tuo pačiu metu.“

Filmuotoje medžiagoje, užfiksuotoje Fregate saloje Seišelių salyne, matyti, kaip vėžlio patelė lėtai persekioja neskraidantį laibasnapės žuvėdros (lot. Anous tenuirostris) jauniklį.

Naujame tyrime, kuriame aprašomas susidūrimas, kuris, kaip teigiama, buvo „pirmasis dokumentuotas vėžlio stebėjimas, kai vėžlys tyčia užpuola ir suėda kitą gyvūną“, tyrėjai nurodo, kad medžioklė iš viso truko septynias minutes.

Vaizdo įrašas, kurį užfiksavo Fregate salos fondo apsaugos ir tvarumo vadovo pavaduotoja Anna Zora, trumpas, tačiau to pakanka vienareikšmiškai parodyti apgalvotą ir apskaičiuotą vėžlio puolimą.

„Jis žiūrėjo tiesiai į žuvėdrą ir kryptingai ėjo link jos“, – sako J.Gerlachas. „Tai buvo labai, labai keista ir visiškai skiriasi nuo įprasto vėžlio elgesio.“

Nors vėžliai, tokie kaip Aldabrachelys gigantea, daugiausia yra žolėdžiai, tyrėjai teigia, kad buvo gauta anekdotinių pranešimų apie vėžlius, kurie sutraiškė krabus. Taip pat gauta pranešimų, kurių, deja, nepavyko nufilmuoti, apie daugiausia žolėdžius gyvūnus, ėdančius paukščius ar dvėselieną.

Nepaisant to, ankstesni tyrimai niekada nepateikė jokių faktinių vėžlių medžioklės įrodymų.

„Anksčiau buvo neįmanoma pasakyti, ar vėžlys nužudė gyvūną, ar tiesiog taip nutiko, kad atsisėdo ir lyg netyčia jį suspaudė“, – sako J.Gerlachas.

Naujai užfiksuoti kadrai išsprendžia klausimą, tačiau atsakymas yra bauginantis. Vėžliai medžioja. Jiems tereikia šiek tiek daugiau laiko, kad sugautų auką, o grobis turi būti gana lengvas laimikis.

Tačiau vis dar nežinoma, kaip dažnai pasitaiko tokie atvejai. Pasak tyrėjų, yra požymių, kad tai gali būti daug dažniau, nei galėjome pagalvoti, bent jau tarp Fregate saloje gyvenančių vėžlių.

„Toks vėžlio elgesys su paukščiu rodo, kad vėžlys jau turėjo tokios patirties, žinojo, kaip tokioje situacijoje sugauti jauniklį“, – rašo tyrėjai savo dokumente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.