Rugsėjį vėl prasidės tradicinė aplinkosauginė akcija „Lašiša 2021“

Trečiadienį, rugsėjo 1-ąją, Aplinkos apsaugos departamentas pradeda kasmetę akciją „Lašiša“. Šia akcija norima užtikrinti lašišų ir šlakių apsaugą jų migracijos ir neršto vietose.

Nuo rugsėjo prasideda akcija "Lašiša 2021".<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo rugsėjo prasideda akcija "Lašiša 2021".<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo rugsėjo prasideda akcija "Lašiša 2021".<br>V.Balkūno nuotr.
Nuo rugsėjo prasideda akcija "Lašiša 2021".<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aplinkos apsaugos departamentas

Aug 31, 2021, 3:55 PM

„Europoje esame išskirtiniai, nes Vilnius – vienintelė Europos sostinė, kurios centre tekančioje upėje neršia lašišos. Taigi, saugodami migruojančias neršti ir neršiančias lašišas bei šlakius, šiemet ir vėl surengėme pustrečio mėnesio truksiančią akciją „Lašiša“, – sako Aplinkos kokybės departamento Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis.

Migruojančioms lašišoms ir šlakiams šiuo laikotarpiu būtina ypatinga apsauga, nes jos susiduria su daug kliūčių, pvz., kabliaujančiais ar tinklais žuvis gaudančiais brakonieriais, užtvankomis, hidroelektrinėmis.

Be to, pabrėžia K.Motiekaitis, aplinkosaugininkams rūpi ne tik išaiškinti darančius ar padariusius pažeidimą asmenis: „Labai svarbi ir nusižengimų prevencija – mūsų tikslas užkirsti kelią galimam neteisėtam lašišų ir šlakių išteklių naudojimui.“

Tam, kad lašišos ir šlakiai lengviau migruotų, kai kuriose užtvankose, elektrinėse įrengti žuvitakiai – žuvų pralaidos. „Būtent todėl teisės aktai reikalauja, kad lašišinėse upėse įrengti žuvitakiai funkcionuotų nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d., kad būtų sudarytų sąlygos žuvims pasiekti nerštavietes“, – priduria K.Motiekaitis.

Lašišų migracijai prasidėjus, kai kuriuose Lietuvos vandens telkiniuose šių žuvų jau buvo pastebėta. Pavyzdžiui, savaitgalį Kauno gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai sulaikė asmenį, neteisėtai plukdomuoju tinklu sugavusį ir lašišą.

„Dar kartą primename, kad bauda už neteisėtai pagautą lašišą ar šlakį, nemenka – 970 eurų, – sako K.Motiekaitis. – O nustatyti brakonieriavimo atvejai tik patvirtina, kad migracijos ir neršto laikotarpiu šioms žuvims ypatinga apsauga būtina.“

Akcija vyks visoje Lietuvoje, bet ypatingas dėmesys bus skiriamas Baltijos jūros priekrantei, Kuršių marioms, Nemuno deltos regionui, Šventosios (pajūrio), Nemuno, Minijos, Jūros, Dubysos, Neries, Šventosios, Žeimenos, Siesarties, Vilnelės upėms ir jų intakams. Taip pat bus tikrinami privažiavimai ir keliai prie šių vandens telkinių.

Nurodytose vietose bus organizuojami reidai, vyks reguliari verslinės, mėgėjų ir specialiosios žvejybos kontrolė. Pareigūnai stabdys ir tikrins, ypač tamsiu paros metu, asmenų, įtariamų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimais, transporto priemones.

Akcija „Lašiša“ truks nuo rugsėjo 1 d. iki lapkričio 20 d.

Visuomenei bus reguliariai pranešama apie rezultatus, taip pat bus teikiama aplinkosauginė informacija vietiniams gyventojams ir per reidus tikrinamiems asmenims.

Departamento pareigūnai vertina augančią visuomenės pagalbą ir primena, kad apie pastebėtus aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 arba tiesiogiai AAD telefonu 8 (5) 273 2995.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.