Liūdna žinia: užmigdyti teko vieną seniausių Žemėje gyvenusių pingvinų

Savaitgalį pasaulis neteko Oregono zoologijos sode gyvenusio vieno seniausių pingvinų. Mochicai, žinomo kaip Mo, buvo 31 metai. Jis buvo vyriausias Amerikos patinas Humbolto pingvinas ir visą gyvenimą praleido Portlando zoologijos sode.

Humbolto pingvinas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Humbolto pingvinas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2021, 2:30 PM

Šeštadienį jis buvo užmigdytas dėl senatvės sukeltų negalavimų. „Jam buvo katarakta vienoje akyje, kita akis nuo senatvės buvo apsitraukusi migla, jo klubus buvo apėmęs artritas“, – sakė zoologijos sodo paukščių populiaciją prižiūrintis Travisas Koonsas. „Jis buvo tikrai labai senas paukštis. Jam buvo sunku matyti, o kartais ir vaikščioti.“

1990 m. Liepos 6 d. išsiritęs Mo mielai leido laiką su žmonėmis ir dažnai rinkdavosi laiką leisti šalia prižiūrėtojų, o ne paukščių draugijoje. „Buvo gana įprasta įeiti į prižiūrėtojų virtuvės zoną ir rasti Mo „padedantį“ ruošti maistą arba tiesiog bendraujantį su darbuotojais“, – sakė T.Koonsas.

Mo buvo seniausias savo rūšies patinas bet kuriame Šiaurės Amerikos zoologijos sode ir galbūt visame pasaulyje, sakė T.Koonsas. Jo rūšies pingvinai retai sulaukia 20 metų, pranešė zoologijos sodas.

„Tai neįtikėtinai liūdna diena jo priežiūros komandai ir visiems, kurie leido laiką su šiuo nuostabiu paukščiu, – sakė T.Koonsas. Turbūt visi žinome ką reiškia, kai gyvūnai palieka neišdildomą pėdsaką mūsų širdyse. Mochica tai padarė tūkstančiams žmonių. Jis įkvėpė kartas.“

Humbolto pingvinų gimtinė yra Pietų Amerika ir jie yra saugomi JAV nykstančių rūšių įstatymo. Pernelyg didelė jų grobio žvejyba ir įsipainiojimas į žvejybos tinklus kelia grėsmę jų populiacijai.

Remiantis zoologijos sodu, Humbolto rūšies pingvinai yra labiausiai pažeidžiami, o jų populiacija siekia vos 12 000 perinčių porų.

„Humbolto pingvinai gyvena regione, kurį labai veikia žmogaus veikla. Jiems klestėti reikia sveikų vandenynų buveinių ir mes galime padėti tai pakeisti net paprastais būdais, pavyzdžiui, pasirinkdami tvariai sugautas jūros gėrybes“, – sakė T.Koonsas.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.