Neįprasta gelbėjimo operacija: iš šulinio ugniagesiai ištraukė barsuką

Nelaimė ir laimė kartu: į žmonių sodybą atskuodęs smalsus žvėrelis įkrito į šulinį, bet negilų ir su nedaug vandens. Jį pamačiusi šeimininkė iškvietė gelbėtojus, o tie įvykdė gelbėjimo operaciją su kopėčiomis ir kobiniu.

Iš šulinio ugniagesiams teko gelbėti barsuką. <br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Iš šulinio ugniagesiams teko gelbėti barsuką. <br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas, panskliautas.lt

2021-09-13 12:34, atnaujinta 2021-09-13 12:39

Išgirdo keistą krebždesį

Pirmąjį rugsėjo šeštadienį Rokiškio rajone ugniagesiams teko ypatinga užduotis – gelbėti į drenažo šulinį įkritusį barsuką.

Į spąstus laukinis žvėrelis pateko Zarinkiškių kaime netoli Obelių. Jį pamatė rytą apie 8 valandą į kiemą išėjusi pagyvenusi šeimininkė.

Pirmiausia ji išgirdo keistą krebždesį, sklindantį iš už namo kampo. Ten, vos keli metrai nuo namo, gyventojai jau prieš daugelį metų buvo iškasę negilų drenažo šulinį. Į jį subėga vanduo, jei būna apsemiamas namo rūsys.

Vos dviejų rentinių gylio šulinio viršus šiek tiek iškilęs virš žemės paviršiaus ir būna uždengtas mediniu dangčiu. Per ilgą laiką lentos supuvo ir dangtis vos laikėsi.

Tekdavo ir paplaukti

Priėjusi artyn šeimininkė nustebo, kad ant šulinio nebėra dangčio. Pažvelgusi žemyn ji išvydo šulinyje besiblaškantį laukinį žvėrelį ir plaukiojančias lūženas. Moteriai pasirodė, kad tai bebras.

Vandens šulinyje nebuvo daug – gylis siekė maždaug 30 centimetrų, žvėrelis kojomis siekė dugną, tačiau iki šulinio viršaus buvo apie 2 metrus, tad savo jėgomis išsivaduoti jam buvo neįmanoma.

Atsistojęs ant galinių kojų, o priekinėmis įsirėmęs į sieną, jis vis bandė šokti aukštyn, bet vėl krito atgal.

Kadangi šulinio dugnas nebuvo lygus, ratus aplink rentinį sukančiam žvėriui tekdavo ir paplaukti. Vienoje šulinio pusėje buvo susidariusi nedidelė duobė, ir čia jis dugno kojomis nesiekė.

Kopėčiomis pats nelipo

Gelbėti žvėrelio išskubėjo Obelių ugniagesių komandos skyrininkas Kęstutis Daščioras su gelbėtoju Vidmantu Driskiu.

Jie iškart pasakė, kad tai ne bebras, o barsukas.

Iš pradžių gelbėtojai į šulinį įleido kopėčias ir atsitraukę šalin vylėsi, kad įsidrąsinęs žvėrelis pats išlips laukan, bet taip nenutiko. Barsukas įsitaisė ant apatinio kopėčių skersinio, ir tiek.

Tuomet vienas ugniagesys įsitvėrė kopėčių, o kitas ėmė palengva su kobiniu stumti barsuką aukštyn. Taip žingsnis po žingsnio žvėris buvo iškeltas iš šulinio.

„Net ir ištrauktas iš šulinio jis gynėsi – net bandė pulti, urzgė iššiepęs nasrus“, – prisiminė K.Daščioras.

Tik kai susivokė, kad yra laisvėje ir niekas jo nelaiko, barsukas apsisuko ir patraukė savais keliais.

Netoli kaimo auga nedidelis miškelis, aplink krūmynai, todėl čia veisiasi lapės, barsukai ir kiti smulkūs plėšrūnai. Vietinių nestebina, kad kartkartėmis iš ten žvėrys atklysta į sodybų kiemus. Jie taip išdrąsėję, kad nesibaimina šunų lojimo ir žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.