Prahos zoologijos sodas švenčia 90-metį

Prahos zoologijos sodas pirmą kartą buvo atidarytas 1931 m. Per pastaruosius 90 metų jis ne tik leido daugeliui lankytojų sužinoti, kaip atrodo gyvūnai iš viso pasaulio, bet ir įgyvendino daugybę auginimo programų, kad išsaugotų nykstančias rūšis, tokias kaip Prževalskio arklys.

Prahos zoologijos sodas. <br>Shutterstock nuotr. 
Prahos zoologijos sodas. <br>Shutterstock nuotr. 
Prahos zoologijos sodas. <br>Shutterstock nuotr. 
Prahos zoologijos sodas. <br>Shutterstock nuotr. 
Prahos zoologijos sodas. <br>Shutterstock nuotr. 
Prahos zoologijos sodas. <br>Shutterstock nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-09-30 16:28

Žvėrynas buvo Prahos pilies dalis jau nuo X amžiaus, kai ji buvo įkurta. Čekijos karaliai, o vėliau ir pilies valdytojai, laikė gyvūnus, tokius kaip liūtai, tigrai, kupranugariai, egzotinės gyvatės ir paukščiai. Bet jie gyveno privačiose patalpose, kurios nebuvo prieinamos paprastiems žmonėms.

Pirmieji bandymai atidaryti viešąjį zoologijos sodą prasidėjo XIX amžiaus pabaigoje, tačiau sėkmė atėjo tik praėjus maždaug keturiasdešimčiai metų. Prahos zoologijos sodas pirmą kartą buvo atidarytas prieš 90 metų, 1931 m. rugsėjo 28 d.

Iš pradžių zoologijos sode buvo galima pamatyti liūtų, vilkų, jūrų liūtų ir dramblių, tačiau vėliau, plečiantis jo teritorijai, padaugėjo ir gyvūnų. Šiandien maždaug 60 hektarų plote galima pamatyti iš viso 5300 gyvūnų – beveik 700 rūšių atstovų.

Prahos zoologijos sodas neabejotinai yra labiausiai lankomas zoologijos sodas Čekijoje. Jį kasmet aplanko apie pusantro milijono žmonių, todėl tai yra labiausiai lankoma vieta šalyje. Lankytojai gali vieną dieną aplankyti visus žemynus. Populiariausias yra Indonezijos džiunglių paviljonas, kuriame galima grožėtis Pietryčių Azijos fauna ir flora, pavyzdžiui, orangutangais ar retais Komodo drakonais.

Antras populiariausias paviljonas yra gorilų namai, kuriuose gyvena gorilų šeima. Taip pat verta aplankyti dramblių slėnį, begemotų paviljoną ar salamandrų namus su retomis kinų didžiosiomis salamandromis.

Naujausi zoologijos sodo gyventojai yra keturi Tasmanijos velniai. Jie gyvena Tasmanijos ir Australijos faunos ekspozicijoje – Darvino krateryje, kur galite sužinoti apie Australiją, jos fauną ir problemas, su kuriomis susiduria jos gyvūnai. Velniai, gimę Tasmanijos veisimo stotyje, dabar gyvena Prahos zoologijos sode kartu su kitais Tasmanijos gyvūnais – keliomis kengūrų ir paukščių rūšimis.

Šiuolaikinių zoologijos sodų tikslas yra ne tik pramoga. Jų pagrindinė misija yra išsaugoti laukinę gamtą ir padėti gyvūnams grįžti į jų natūralią aplinką.

Jau devyniasdešimt metų Prahos zoologijos sodas padeda gelbėti Prževalskio arklį – laukinių arklių rūšį iš Mongolijos stepių. Tai vienintelis zoologijos sodas pasaulyje, kuris, bendradarbiaudamas su Čekijos kariuomene, į Mongolijos stepes pargabeno paskutinius laukinius Prževalskio arklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?