Žinia žvejams: nuo spalio 1 dienos įsigalioja svarbios taisyklės

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD), tęsdamas akciją „Lašiša 2021“, primena, kad prasideda naujas jos etapas „Sugavai ir paleisk“. Žvejai mėgėjai spalio 1–15 d. galės žvejoti tik paleisdami visus sugautus šlakius ir lašišas.

Žvejai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvejai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvejai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvejai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvejai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvejai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aplinkos apsaugos departamentas

2021-09-30 09:12

Akcija „Lašiša“ rengiama tam, kad neršti plaukiančios lašišinės žuvys būtų apsaugotos nuo brakonierių. Be to, pabrėžia Aplinkos kokybės departamento Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis, aplinkosaugininkams rūpi ne tik išaiškinti darančius ar padariusius pažeidimą asmenis: „Labai svarbi ir nusižengimų prevencija – mūsų tikslas užkirsti kelią galimam neteisėtam lašišų ir šlakių išteklių naudojimui.“

Taip pat aplinkosaugininkai primena, kad iki spalio 15 d. žvejoti šias žuvis Neryje ir tose upėse, kurios nurodytos Limituotos žvejybos tvarkos apraše, bus galima tik turint vieną dieną galiojančią žvejo mėgėjo kortelę. Be to, Nemune žvejoti neršti plaukiančias lašišas draudžiama.

Tam, kad lašišos ir šlakiai lengviau migruotų, kai kuriose užtvankose, elektrinėse įrengti žuvitakiai – žuvų pralaidos. „Būtent todėl teisės aktai reikalauja, kad lašišinėse upėse įrengti žuvitakiai funkcionuotų nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d., kad būtų sudarytų sąlygos žuvims pasiekti nerštavietes“, – priduria K. Motiekaitis.

Nurodytose vietose bus organizuojami reidai, vyks reguliari verslinės, mėgėjų ir specialiosios žvejybos kontrolė. Taigi ir vairuotojai turi žinoti, kad pareigūnai stabdys ir tikrins, ypač tamsiu paros metu, asmenų, įtariamų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimais, transporto priemones.

Privalu įsidėmėti ir tai, kad yra vietų, kuriose iki spalio 15 d. apskritai draudžiama žvejoti:

1. Neris:

Nuo Žirmūnų tilto iki Karaliaus Mindaugo tilto Bezdonės upės žiotyse ir 100 m žemyn ir aukštyn Bražuolės upės žiotyse ir 100 m žemyn Musės upės žiotyse ir 200 m žemyn ir aukštyn Nuo Šventosios upės žiočių iki 100 m žemiau Lokio upės žiočių Veržuvos upės žiotyse ir 100 m žemyn ir aukštyn Vokės upės žiotyse ir 100 m žemyn ir aukštyn Nuo geležinkelio Vilnius–Ignalina tilto iki 500 m žemiau Žeimenos žiočių.

2. Šventoji:

Siesarties upės žiotyse 500 m žemyn (iki salos) ir 100 m aukštyn Širvintos upės žiotyse ir 100 m žemyn ir aukštyn Žuvintės upės žiotyse ir 100 m žemyn.

3. Jūra:

Ežeruonos upės žiotyse ir 100 m žemyn Šešuvio upės žiotyse ir 100 m žemyn.

4. Minija:

Agluonos upės žiotyse ir 100 m žemyn Salanto upės žiotyse ir 100 m žemyn Veiviržo upės žiotyse ir 500 m žemyn ir 100 m aukštyn.

5. Žeimena:

Lakajos upės žiotyse ir 100 m žemyn ir aukštyn Meros upės žiotyse ir 100 m žemyn ir aukštyn.

Už neteisėtą lašišų ir šlakių žvejybą:

naudojant elektros ar ultragarso prietaisus, numatyta baudžiamoji atsakomybė – bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų;

naudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamus būdus (išskyrus elektros energiją ir ultragarsą) numatyta bauda iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu;

pažeidžiant limituotos lašišų ir šlakių žvejybos priemones ir sąlygas, numatyta bauda iki 550 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Už neteisėtai sugautą lašišą arba šlakį taikomas 970 eurų žalos apskaičiavimo bazinis įkainis.

Padarytos žalos gamtinių rezervatų ar ichtiologinių draustinių vandens telkiniuose atlyginimo dydis skaičiuojamas taikant trigubą padarytos žalos žuvims apskaičiavimo bazinį įkainį. Kviečiame piliečius apie aplinkos apsaugos pažeidimus pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 arba AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.