To kauniečiai anksčiau nebuvo matę – lapės žvalgosi net pro jų būsto langus

Kauniečiai nustebę – šį rudenį gatvėse ir net prie namų galima pamatyti vaikštinėjančių lapių. Jos tokios drąsios, kad visai greta miesto centro šmirinėja net dieną. Biologas paaiškino, kodėl.

G.Mackevičius spėjo nufotografuoti, kaip lapė žvelgia į jo namus pro duris.<br>G.Mackevičiaus nuotr.
G.Mackevičius spėjo nufotografuoti, kaip lapė žvelgia į jo namus pro duris.<br>G.Mackevičiaus nuotr.
G.Mackevičius spėjo nufotografuoti, kaip lapė žvelgia į jo namus pro duris.<br>G.Mackevičiaus nuotr.
G.Mackevičius spėjo nufotografuoti, kaip lapė žvelgia į jo namus pro duris.<br>G.Mackevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2021, 5:47 PM, atnaujinta Oct 4, 2021, 10:32 AM

Kranto 20-ojoje gatvėje gyvenantis Gintautas Mackevičius pasakojo, kad lapės daug metų gyveno greta jo namų buvusioje dauboje. Jos medžioti iš savo olų išeidavo naktimis, bet prie žmonių namų dieną nesiartindavo. Šiemet dauba buvo užversta žemėmis ir gyvūnai apsigyveno kažkur kitur.

„Bet jie vis grįžta. Keisčiausia, kad lapių galima pamatyti ir dieną. Vieną tokią, žvelgiančią į mano namus pro stiklines duris, net pavyko nufotografuoti“, – stebėjosi G.Mackevičius.

Kiti Šančių gyventojai pasakojo, kad viena lapė taip išdrąsėjo, kad net nugvelbė kieme paliktas darbines pirštines. Lapes pro langus mato ir Vokiečių gatvėje esančios Vytauto Didžiojo universiteto Klasikinio ugdymo mokyklos mokiniai.

Kaunietis Kęstutis Žižys gyvena Panemunėje, bet į Žemuosius Šančius drauge su savo vaikais atkeliauja pasportuoti.

„Drauge su vaikais sportavome Šančių mokyklos krepšinio aikštelėje ir už 20 metrų pastebėjome bėgantį gyvūną. Iš pradžių pamanėme, kad tai katė, bet geriau įsižiūrėję į žvėrelio uodegą supratome, kad tai lapė. Ji bėgo nuo Nemuno link Vokiečių gatvės ir ja nurūko tolyn“, – pasakojo vyras.

K.Žižys prisiminė, kad pernai rudenį važiuodamas A.Juozapavičiaus prospektu matė greta gatvės vaikštančią stirną.

„Paskambinau aplinkosaugininkams. Jie paklausė, ar stirna nesužalota. Kadangi gyvūnas atrodė sveikas, patarė nieko nedaryti, esą stirna pati ras kelią ten, kur gyvena.

Bet lapių mieste iki šiol matyti neteko“, – kalbėjo kaunietis.

Lietuvos zoologijos sodo vyriausiasis biologas Benas Noreikis aiškino, kad lapių gyvena Ąžuolyne, Dainų slėnyje, prie Zoologijos sodo ir kitose žaliose miesto erdvėse. Šiuo metu lapių jaunikliai jau yra paaugę, atsiskyrę nuo šeimų ieško savo teritorijų, kuriose galėtų gyventi.

Taip pat lapės ieško maisto. Jos minta ne tik pelėnais, paukščiais, bet ir šmirinėja aplink atviras šiukšlių dėžes, į kurias žmonės išmeta maisto likučius, suėda ir maistą, kurį žmonės padeda benamėms katėms.

„Pasiutligės atvejų Lietuvoje užfiksuota labai seniai. Tikimybė, kad gyvūnas ja gali sirgti yra, bet galimybių – labai mažai. Todėl lapių nereikėtų bijoti, bet jų negalima ir gaudyti ar baidyti“, – sakė B.Noreikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.