Aplinkosaugininkai įspėja: siauražnyplių vėžių gaudyti nebegalima

Nuo penktadienio Lietuvoje įsigalioja draudimas gaudyti siauražnyplius vėžius, įspėja Aplinkos apsaugos departamentas.

Šis draudimas truks iki vasaros vidurio – liepos 15-osios.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Šis draudimas truks iki vasaros vidurio – liepos 15-osios.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 2:17 PM

Šis draudimas truks iki vasaros vidurio – liepos 15-osios.

Lietuvos vandens telkiniuose aptinkamos keturios rūšys vėžių: vietinės – plačiažnypliai, siauražnypliai ir invazinės – žymėtieji bei rainuotieji.

„Kadangi vietinės vėžių rūšys yra lengvai pažeidžiamos, jų žvejybai taikomi apribojimai ir norime priminit, kad jau įsigaliojęs draudimas siauražnypliams vėžiams“, – sako departamento Gamtos išteklių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Darius Komka.

Departamentas taip pat primena, kad vėžių žvejybą reglamentuoja Mėgėjų žvejybos taisyklės, čia detaliai nustatomi galimi žūklės įrankiai, būdai ir kt.

Taip pat jos numato, kad vieno vėžiavimo metu galima naudoti ne daugiau kaip 5 bučiukus ar samtelius vėžiams gaudyti.

Invazinius rainuotuosius ir žymėtuosius vėžius galima gaudyti visus metus – bučiukų ir samtelių skaičius neribojamas, juos galima gaudyti ir rankomis, graibštais, būtina į tą patį vandens telkinį paleisti tik pagaunamus plačiažnyplius, siauražnyplius vėžius ar žuvis.

Departamentas taip pat primena, kad plačiažnypliai vėžiai yra nykstanti rūšis, įtraukta saugomų rūšių sąrašą, todėl juos draudžiama gaudyti be žvejo mėgėjo kortelių. Tuo metu leidžiamu žūklės laikotarpiu siauražnyplių vėžių galima sugauti ne daugiau 50-ies, jie negali būti mažesni nei 10 centimetrų.

Visus vėžius galima gaudyti tik samteliais ir bučiukais, pastarieji turi būti ne ilgesni nei metras, jų aukštis ir plotis negali viršyti 0,5 metro. Gaudant bet kuriuos vėžius, reikia turėti mėgėjų žvejybos leidimą, išskyrus jaunesnius nei 16 ir neįgalius asmenis, pensininkus.

Už neteisėtą siauražnyplių vėžių žvejybą taikomas įspėjimas arba 10–60 eurų bauda, už neteisėtą plačiažnyplių vėžių žvejybą skiriama 90–170 eurų bauda. Be to, už kiekvieną neteisėtai sužvejotą vėžį skaičiuojama 15 eurų žala gamtai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.