Įtaria, kad medžiotojai iš Italijos užmušė Lietuvoje saugomą paukštį

Svencelės kaimo (Šilutės r.) apylinkėse rastas negyvas oželis nykštukas pašokdino pamario gamtos mylėtojus. Įtariama, kad šį į Lietuvos raudonąją knygą įrašytą paukštį galėjo nušauti medžiotojai, atvykę iš Italijos.

Manoma, kad medžiotojai oželį nykštuką (dešinėje) supainiojo su slanka.<br>lrytas.lt koliažas. 
Manoma, kad medžiotojai oželį nykštuką (dešinėje) supainiojo su slanka.<br>lrytas.lt koliažas. 
Nušautas oželis nykštukas. 
Nušautas oželis nykštukas. 
Nušautas oželis nykštukas. 
Nušautas oželis nykštukas. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 5, 2021, 5:41 PM

Negyvą oželį nykštuką pažliugusioje pievoje netoli Svencelės kaimo aptiko ir nufotografavo migruojančius paukščius pamaryje stebėjusi ornitologė. Apie savo radinį ji pranešė Lietuvos ornitologų draugijos projektų vadovui klaipėdiečiui Juliui Morkūnui.

„Tai iš tiesų yra oželis nykštukas, įrašytas į Raudonąją knygą, nykstantis paukštis. Lietuvoje šie sparnuočiai yra saugomi, draudžiama juos medžioti.

Gal šauliai jį supainiojo su kitais paukščiais, kuriuos galima medžioti, – taikėsi į slankas, o nušovė oželį nykštuką?“ – svarstė J.Morkūnas.

Ornitologė matė po šlapias pievas su šautuvais klampojančius medžiotojus, jų automobilius su užsienietiškais numeriais, šalia bėgiojo palaidi šunys.

„Pamario gyventojai, rudenį išvydę svetimšalius medžiotojus su šunimis, jau nesistebi – miškuose ir pievose baidomi paukščiai, ūbaujama, pokši šūviai.

Ar juos kas nors lydi, kontroliuoja, ar žinoma, kiek ir kokių paukščių jie nušauna, kokius laimikius deklaruoja pildydami medžioklės lapus?“ – nerimavo pats su tokiais šauliais Kintų ir Svencelės profesionalios medžioklės plotuose nekart susidūręs J.Morkūnas.

Oželis nykštukas (Lymnocryptes minimum) – vos 19 centimetrų ilgio, 90 gramų sveriantis tilvikinių šeimos paukštis.

Gyvena pelkių klampynėse, šlapių miškų pakraščiuose, lizdus suka ant žemės, padeda keturis gelsvai rusvus kiaušinius. Pabaidytas slapukaujantis sparnuotis toli neskrenda, tuoj pat nusileidžia – nesunku jį nušauti.

Vietinius medžiotojus labiau vilioja stambesni laimikiai – šernai, stirnos, briedžiai. Kurapkos dydžio tilvikiniai paukščiai jų nedomina.

Priartėję prie vandens telkinių lietuviai dažniausiai taikosi į ten nardančias laukines antis ir žąsis.

Svencelės apylinkėse slankas ir perkūno oželius tikriausiai šaudė italai, iš anksto susitarę su miškų urėdija arba su vietiniais Šilutės rajono medžiotojų klubais ar būreliais, rudenį organizuojančiais komercines paukščių medžiokles jiems skirtuose plotuose. Klaipėdos rajono miškus ir pievas pamėgo ispanai.

Lietuvoje, kaip ir kituose Europos kraštuose, rudeninės paukščių medžioklės leidžiamos tik su šunimis.

„Šunys galėjo neužuosti arba nepastebėti žolėje gulinčio mažo oželio nykštuko. Akivaizdu, kad retas ir saugomas paukštis nušautas per medžioklę“, – sakė J.Morkūnas.

Po medžioklės pasitraukė iš pareigų

2018 metų rugpjūti per vieną medžioklę, kurioje dalyvavo tuometinė aplinkos viceministrė R.Vaitkevičiūtė, buvo nušauti trys saugomų rūšių vandens paukščiai – viena smailiauodegė antis ir dvi pilkosios antys.

Viceministrė šia „sėkme“ pasidžiaugė socialiniame tinkle.

Dėl trijų nušautų ančių įsiplieskęs ekologinis ir tarnybinis skandalas ornitologams sukėlė rimtų abejonių dėl R.Vaitkevičiūtės kompetencijų gyvosios gamtos, ypač vandens paukščių apsaugos, medžioklės, srityse.

Medžioklės tarybai vadovavusi viceministrė turėjo trauktis iš atsakingų pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.