Keliaukite paukščių keliais: įdomiausi maršrutai Kuršių nerijoje

Jei į savo kelionių sąrašą jau įtraukėte paukščių kelius Šilutės krašto pamaryje, paklaidžiokite jais ir Neringoje. Projekto „Pažink Pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“ organizatoriai kartu su profesionaliais gamtos gidais ir ornitologais padės jums atrasti žaviausius maršrutus Kuršių nerijoje.

 Smilginis strazdas<br>Partnerio nuotr.
 Smilginis strazdas<br>Partnerio nuotr.
 Ausuotasis kragas<br>Partnerio nuotr.
 Ausuotasis kragas<br>Partnerio nuotr.
Juodakaklis kragas<br>Partnerio nuotr.
Juodakaklis kragas<br>Partnerio nuotr.
 Baltaskruostė berniklė<br>Partnerio nuotr.
 Baltaskruostė berniklė<br>Partnerio nuotr.
Smailiauodegė antis<br>Partnerio nuotr.
Smailiauodegė antis<br>Partnerio nuotr.
Brandus Juodkrantės miškas<br>Partnerio nuotr.
Brandus Juodkrantės miškas<br>Partnerio nuotr.
Garsų gaudyklė<br>Partnerio nuotr.
Garsų gaudyklė<br>Partnerio nuotr.
Pažintinis dendrologinis takas<br>Partnerio nuotr.
Pažintinis dendrologinis takas<br>Partnerio nuotr.
 Liputis<br>Partnerio nuotr.
 Liputis<br>Partnerio nuotr.
 Bukutis<br>Partnerio nuotr.
 Bukutis<br>Partnerio nuotr.
 Paprastasis nykštukas<br>Partnerio nuotr.
 Paprastasis nykštukas<br>Partnerio nuotr.
Baltabruvis nykštukas<br>Partnerio nuotr.
Baltabruvis nykštukas<br>Partnerio nuotr.
Amalinis strazdas<br>Partnerio nuotr.
Amalinis strazdas<br>Partnerio nuotr.
Strazdas giesmininkas<br>Partnerio nuotr.
Strazdas giesmininkas<br>Partnerio nuotr.
Juodasis strazdas<br>Partnerio nuotr.
Juodasis strazdas<br>Partnerio nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

2021-11-12 18:16, atnaujinta 2021-11-12 18:21

Ištikimiausi projekto sekėjai jau tikrai pastebėjo daug straipsnių, vertingą internetinį puslapį www.pauksciukelias.lt, parsisiuntė išmanųjį gidą – programėlę „Paukščių kelias“ ar su nekantrumu laukia ir klausosi Garbanoto Pelikano tinklalaidės apie paukščius ir įdomiausius gamtos objektus pamario krašte. Gamtos keliones ir ornitologinį turizmą skatinantis projektas šį kartą tęsia pažintį su kelionių maršrutais. Tad kokius sparnuočių kelius verta rinktis Neringoje?

Pasimėgaukite miško maudynėmis Neringos sengirėje

Jei mėgstate pasivaikščioti miške, pasirinkite maršrutą „Sengirė“ ir vykite į Juodkrantę: šalia jos tikrai turėsite ką pamatyti ir aplankyti. Ant parabolinių kopų susiformavęs brandus Juodkrantės miškas yra viena iš nedaugelio mūsų krašte išlikusių sengirių. Čia įrengtas daugiau nei pusantro kilometro besitęsiantis pažintinis- dendrologinis takas su šešiolika stotelių ir stendų, kurie padės susipažinti su sengirės augalija.

Pasivaikščiokite vingiuojančiais takeliais ir promenadomis, pasigrožėkite kvepiančiais slėniais ir įsiklausykite į miško garsus. Vienoje promenadų aptikę megafoną primenantį medinį statinį, nepraeikite pro šalį. Ši unikali konstrukcija – tai miško garsų gaudyklė, kuri įrengta tam, kad galėtumėte pasiklausyti miško simfonijos, patirti naujų įspūdžių ir sustiprinti pojūčius.

Ar pavyks išgirsti dabar migruojančių paukščių balsus? Jūsų ausis gali pasiekti net penkių rūšių strazdų skrydžių garsai, vis dar migruojančių mišrių būrių žvirblinių paukščių – zylių, nykštukų, bukučių, lipučių. Jei pasiseks, išgirsite ir retą viešnią iš Sibiro – pečialindą.

Ne visi žino, kad Juodkrantėje įsikūrusi dar viena paukščių žiedavimo stotis. Jai skirtos dvi vietos – Baltijos jūros pakrantėje esanti Didžioji gaudyklė ir Kuršių marių pusėję pastatyti voratinkliai, vadinami Voratinkline gaudykle. Tiesa, nerasite jokių ženklų ir nuorodų į šią stotį, nes ji uždara lankytojams: juk paukščiams būtina ramybė.

Ornitologinę stotį iš arčiau visada galite pamatyti Ventės rage, o Juodkrantėje įsitaisykite šalia sengirės, arčiau Kuršių marių ties kormoranų ir pilkųjų garnių kolonija įrengtoje regykloje. Užverskite galvą – visą spalį ir vėlyvą rudenį čia galima pamatyti ne tik skirtingų rūšių žąsų ir jų giminaičių berniklių, bet ir daugybę migruojančių ančių rūšių.

Ieškokite įkvepiančio reginio už jūrų marių

Mėgstantys stebėti paukščius žavėsis pasirinkę maršrutą „Už jūrų marių“. Tai galimybė pamatyti šimtus migruojančių paukščių, stabtelėjusių pailsėti ir mūsų krašte žiemojančių. Keliaudami Neringoje, ieškokite jų ir Kuršių marių pakrantėje, ypač ties molais, ir Baltijos pajūryje.

Gilyn į marias ištįsę molai traukia ne tik žvejus ar romantikus, bet ir paukščius. Ant Pervalkos, Preilos ir Nidos molų pamatysite šimtus sparnuočių. Duokite jiems ramybę, stebėkite iš tolo ir vaikščiokite tik šalia molų. Ant betoninio Pervalkos molo galite pamatyti besiilsinčius kormoranus, o Preilos molas net vėlyvą rudenį vis dar traukia įvairių rūšių kirus ir antis.

Ar žinote, kad Nidoje galite aplankyti net tris molus? Vienas skirtas keleiviams, kitas – žvejams, o trečiasis, esantis šiaurinėje miesto pusėje, priklauso paukščiams.

Mėgstantiems stebėti plunksnuočius jis paliks bene didžiausią įspūdį. Vėlyvą rudenį čia vis dar būriuojasi didieji dančiasnapiai, klykuolės, kuoduotosios ir žilosios antys.

Jei manote, kad Baltijos pakrantė visur vienoda ir tereikia stabtelėti vienoje vietoje, labai klystate. Patyrinėję žemėlapį pastebėtumėte, kad ties Neringa susiformuoja įlanka. Šioje priekrantės juostoje įsteigtas Baltijos jūros biosferos poligonas.

Čia saugomi, stebimi ir tyrinėjami neužšąlančioje pakrantėje žiemojantys paukščiai – nuodėgulės, juodosios antys, raguotieji ir ausuotieji kragai, juodakakliai ir rudakakliai narai.

Yra keturios poligono vietos, kur galite stebėti besibūriuojančius sparnuočius: ties Kopgalio molu ir Nida matysite juos arčiausiai, o ties Pervalka ir Preila arčiau jūros kranto paukščiai ilsisi tik tuomet, jei oras būna audringas. Jei turėsite bent žiūronus, dabar pats geriausias laikas išvysti skrendančius „šiaurės pingvinus“ – alkas, laibasnapius narūnėlius ir taistes. Paplūdimyje dairykitės sniegstarčių.

Tad, jei kada svajojote nukeliauti už jūrų marių ar pasigėrėti šimtamečiu lyg pasakoje mišku, jums tereikia atvykti į Neringą. Čia rasite viską – sengirę, jūros ir marių pakrantę, gilyn nusidriekusius molus ir, žinoma, būrius laisve besimėgaujančių sparnuočių.

Pažinkite pamario kraštą keliaudami paukščių keliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.