Vėlyvas ruduo ir žiema – ne kliūtis paukščių stebėjimo mėgėjams

Tikriems paukščių stebėjimo entuziastams nėra blogo metų laiko. Jų negąsdina nei žvarbus vėlyvo rudens oras, nei artėjančios žiemos ženklai. Atvirkščiai, besikeičianti gamta suteikia daugiau galimybių pamatyti skirtingų rūšių sparnuočių. Nesėdėkite namuose ir jūs: pasiruoškite šiltų rūbų, karštos arbatos ir pirmyn į gamtą.

Mažasis dančiasnapis
Mažasis dančiasnapis
 Baltijos jūros biosferos poligonas
 Baltijos jūros biosferos poligonas
 Ledinė antis
 Ledinė antis
Raguotasis kragas
Raguotasis kragas
Rudakaklis kragas
Rudakaklis kragas
 Nemuno priešakinės deltos gamtinis rezervatas
 Nemuno priešakinės deltos gamtinis rezervatas
Mažasis dančiasnapis
Mažasis dančiasnapis
Uostadvario ornitologinis draustinis
Uostadvario ornitologinis draustinis
Plėšrioji medšarkė
Plėšrioji medšarkė
  Tūbuotasis suopis
  Tūbuotasis suopis
Startsakalis
Startsakalis
Balinė pelėda
Balinė pelėda
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

2021-11-19 14:02, atnaujinta 2021-11-19 14:05

Vėlyvą rudenį, artėjant žiemai, po truputį baigiasi paukščių migracija. Nors šiuo metu pamario krašto pievose ir laukuose nėra paukščiams tokios geros mitybinės bazės kaip pavasarį, šios vietos vis tiek juos vilioja ir traukia savo unikalia gamta. Ornitologai ir gamtos gidai pasakoja, kad vėsiuoju laikotarpiu galima pamatyti vėlyvus plunksnuotuosius migrantus ir pas mus žiemoti liekančius paukščius. Projekto „Pažink Pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“ organizatoriai kviečia šaltuoju metų laiku pasigrožėti Baltijos jūros biosferos poligono, Priešakinės Nemuno deltos rezervato ir pamario krašto draustinių kraštovaizdžiais bei ten sutinkamais sparnuočiais.

Šalčio nebijantys paukščiai mėgaujasi Baltijos jūros pakrante

Jūra savo žavesiu užburia bet kokiu metų laiku. Pasivaikščiokite neužšąlančia jos pakrante ties Kopgaliu, Preila, Pervalka ar Nida. Čia, Baltijos jūros biosferos poligone, vėsiu ir net speiguotu metu galite pamatyti nuodėgulių, ledinių ančių, rudakaklių narų, alkų, raguotųjų kragų – ornitologų saugomų ir tyrinėjamų žiemojančių paukščių. Vienur jie būriuojasi ant kranto, kitur – sūpuojasi ledinėse jūros bangose toliau nuo pakrantės. Tačiau pasiruošę žiūronus ir programėlę „Paukščių kelias“ turėtumėte be vargo atpažinti ir atskirti savo spalvomis į pingvinus panašias alkas nuo ledinių ančių, kurios pasidabinusios smailiomis ilgomis uodegomis.

Ančių ir žąsų šeimų atstovai renkasi Priešakinės Nemuno deltos rezervate

Dar viena unikali vėlyvųjų migrantų ir žiemojančių paukščių stebėjimo vieta yra priešakinės Nemuno deltos rezervatas. Pirmuoju šerkšnu, o vėliau ir leduku pasidengusi Kuršių marių vandens ir viršvandenės augalijos juosta ties Rusnės sala atrodys pasakiškai, paslaptingai ir ne mažiau įspūdingai nei pavasarį ar vasarą. Rezervato apylinkėmis grožėkitės suradę tam skirtas stebėjimo vietas – regyklas, pavyzdžiui, Naikupės ar Uostadvario apžvalgos bokštelius. Šaltuoju metų laiku šį rezervatą pamėgę juodakakliai narai, mažieji dančiasnapiai, juodosios ir žilosios antys, klykuolės. Ar atskirsite mažojo dančiasnapio patinėlį nuo klykuolės? Pasivaržykite su kartu keliaujančiais bičiuliais ar šeimos nariais – patirsite daugiau azarto ir įspūdžių.

Plėšrieji paukščiai grobio tyko pamario krašto botaniniuose – zoologiniuose draustiniuose

Vėlyvą rudenį ir žiemą pamario krašto pievų draustinių ramybe mėgaujasi ir grobių tyko javinės lingės, balinės pelėdos, plėšriosios medšarkės, startsakaliai, tūbuotieji suopiai. Norėtumėte pamatyti šiuos retus ir saugomus sparnuočius? Galbūt jums ir pasiseks, jei vyksite aplankyti Svencelės, Sausgalvių pievų ar Šyšos botaninius – zoologinius draustinius.

Tiesa, ne visur lengva ir galima patekti, tačiau pasidomėję ir tinklalapyje www.pauksciukelias.lt susirinkę visą reikiamą informaciją, tikrai nepasiklysite ir rasite sparnuočių stebėjimui tinkamų vietų. Jei turėsite kantrybės ir fotoaparatą, galbūt pavyks užfiksuoti virš kurio nors kraštovaizdžio draustinio kabantį tūbuotąjį suopį ar tykiai sklendžiančią javinę lingę.

Taigi paukščių stebėjimas net ir vėlyvą rudenį bei žiemą gali būti smagus ir nuobodžiauti namuose neleidžiantis užsiėmimas, galimybė pabūti snaudžiančioje gamtoje. Šio pomėgio entuziastai sako, kad tai tikras malonumas bet kuriuo metų laiku. Visą informaciją apie tai, kokius gamtos objektus verta aplankyti ir kokius paukščius galima pamatyti, rasite tinklalapyje www.pauksciukelias.lt. Nenusiminkite, jei negalite išvykti: stebėkite tiesiogines transliacijas projekto tinklalapyje ir klausykitės „Garbanoto Pelikano“ tinklalaidžių „Pažink pamario kraštą keliaudamas paukščių keliu“. Įdomių jums patirčių!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.