Vilką partrenkė mašina

Pilkieji vilkai – gudrūs medžiotojai, kasmet ūkininkams pridarantys daug žalos. Nors vis dar yra gamtos mylėtojų, aktyviai kartojančių, kad vilkus reikia saugoti, tačiau nei medžiotojai, nei ūkininkai taip nemano, o Aplinkos ministerija kasmet didina leidžiamų sumedžioti šių plėšrūnų skaičių.

Vilkai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Vilkai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Pivorienė, anyksta.lt

Nov 20, 2021, 11:23 PM

Pasak Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Anykščių skyriaus valdybos pirmininko, medžioklės žinovo Rimanto Pečkaus, šį sezoną, kuris prasideda spalio 15 dieną ir baigiasi balandžio 1-ąją, yra leidžiama sumedžioti 190 vilkų. Jei leistinas skaičius sumedžiojamas anksčiau, vilkų medžioklės sezonas nutraukiamas.

Pernykštis leidžiamų sumedžioti vilkų skaičius buvo 175, o nuo 2005-ųjų, kuomet buvo leista nušauti tik dvidešimt šių žvėrių, leidimų skaičius nuolat auga.

„Paskutiniais duomenimis, iki lapkričio 13 dienos Lietuvoje buvo sumedžioti 64 vilkai. Pagal statistiką, Anykščių rajone fiksuojami 3 vilkai, bet mūsų medžiotojų sumedžiotas tik vienas.

Situacija tokia – vienas vilkas nušautas kelyje link Surdegio – tai Anykščių rajono savivaldybės teritorija, bet vilką sumedžiojo kupiškėnai. Mūsų medžiotojams vilkas nepriklauso, bet statistika skaičiuojama mūsų rajonui. Vienas vilkas praėjusią savaitę, kiek žinau, buvo rastas partrenktas mašinos“, – sakė R. Pečkus.

Tvarka, kiek vilkų galima sumedžioti konkrečiam rajonui, nuolat keičiasi. „Anksčiau buvo limituojama pagal rajonus, pagal apskritis, dabar, jei leidžiamas sumedžioti vilkų skaičius 190, tai jie visi gali būti sumedžioti Anykščių rajone ir tuomet medžioklės sezonas bus nutraukiamas“, – tvarką paaiškino medžioklės žinovas.

Pernai rajone buvo sumedžiota dešimt vilkų, užpernai – du. „Skaičius nuolat kintantis. Aišku, dar ir nuo laimės priklauso, ir nuo vilkų populiacijos. O populiacija yra didelė – praėjo vos mėnuo, o jau sumedžiotas trečdalis limito. Visi pripažįsta, kad jų yra, tai parodo vien tai, kad vilkas – toks gudrus žvėris – papuola po mašina.

Ir, kalbant iš medžiotojo pozicijos – šiuo metu orai buvo labai prasti, ūkanota, vėjas, lietus, tamsu, jokių pėdsakų, ir, nors nelauki specialiai vilko, – jis būtent papuola. Tai vėl parodo, kad jų yra daug. Plius medžiotojų vaizdo kameros juos nuolat užfiksuoja“, – apie vilkų populiaciją rajone kalbėjo R. Pečkus.

Paklaustas, kiek žalos šiais metais vilkai padarė ūkininkams, R. Pečkus teigė tokios statistikos neturintis. „Bet, kiek žinau iš rajono savivaldybės atstovų, buvo nuolat važiuojama tikrinti vilkų padarytos žalos dydžio. Pagrindinis jų grobis yra avelės.

Nenoriu nieko bloga sakyti apie ūkininkus, bet dažnai avių aptvarai būna neapsaugoti tinkamai, jos ganosi pamiškėse. Žinoma, ne ūkininkai kalti, kad vilkų daug, o avys yra labai lengvas grobis – kur gamtoje stirna ar šerniukas laksto, o kur aptvare avelė.

Nuo vilkų, beje, labai kenčia stirnos, nes po maro labai sumažėję šernų“, – sakė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Anykščių skyriaus valdybos pirmininkas, medžioklės žinovas Rimantas Pečkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.