Pasiklydęs pingvinas įveikė maždaug 3000 km: iš Antarktidos pasiekė Naująją Zelandiją

Paklydęs pingvinas atsidūrė Naujosios Zelandijos krantuose – mažiausiai 3000 kilometrų atstumu nuo savo natūralios buveinės Antarktidoje.

Pingvinas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Pingvinas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2021, 3:32 PM

Adelės pingvinas, kurį vietiniai dabar meiliai pavadino Pingu, pakrantėje buvo rastas pasiklydęs.

Jį radęs vietos gyventojas Harry Singhas sakė, kad iš pradžių manė, kad jis buvo „minkštas žaislas“. Tai tik trečias užregistruotas atvejis, kai Naujosios Zelandijos pakrantėje buvo rastas Adelės pingvinas.

H.Singhas ir jo žmona pirmą kartą pingviną pamatė vaikščiodami gyvenvietės Birdlings Flat paplūdimyje.

„Iš pradžių maniau, kad tai ne pingvinas, o minkštas žaislas, tačiau staiga pingvinas pajudino galvą, todėl supratau, kad tai – tikras gyvūnas“, – BBC sakė H.Singhas.

H.Singho užfiksuotame įraše matyti, kad pingvinas atrodo sutrikęs ir vienas.

„Jis nejudėjo visą valandą ir atrodė išsekęs“, – sakė pingviną radęs gyventojas. H.Singhas susisiekė su pingvinų gelbėtojais, nes nerimavo, kad gyvūnas neturi galimybės patekti į vandenį ir gali tapti plėšriųjų gyvūnų, besisukiojančių paplūdimyje, taikiniu.

„Nenorėjome, kad pingvinas atsidurtų šuns skrandyje“, – sakė jis.

Galiausiai H.Singhas susisiekė su Tomu Stracke, kuris maždaug 10 metų gelbėjo pingvinus Naujosios Zelandijos Pietų saloje.

T.Stracke'as buvo šokiruotas, kai sužinojo, kad tai – Adelės pingvinas. Ši rūšis gyvena išskirtinai Antarktidoje. T.Stracke'as kartu su veterinaru išgelbėjo pingviną tą patį vakarą.

Pingvinas buvo išsekęs

Atlikti kraujo tyrimai parodė, kad pingvinas buvo šiek tiek per mažo svorio, jis kentėjo nuo dehidratacijos. Gyvūnui buvo duota daug skysčių, deja, maitinti jį teko per maitinimo vamzdelį.

Galiausiai pingvinas bus paleistas į saugų paplūdimį Bankso pusiasalyje, kuriame nėra šunų.

Tai yra trečias kartas istorijoje, kai Adelės pingvinas buvo rastas Naujosios Zelandijos pakrantėse. Kitus du kartus pingvinai buvo rasti 1993 m. ir 1962 m.

Adelės rūšies pingvinai Naujojoje Zelandijoje pastebimi itin retai, tačiau jei ateityje jų atsiras daugiau, tai gali būti nerimą keliantis ženklas, sako ekspertai.

„Manau, kad jei pradėtume kasmet sulaukti Adelės pingvinų, tai reikštų pokyčius vandenyne“, – naujienų svetainei „The Guardian“ sakė Otago universiteto zoologijos profesorius Philipas Seddonas.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.