Šiemet Rusijos Arktyje – mažiau alkanų baltųjų lokių

Šią žiemą, kaip tikimasi, mažiau badaujančių baltųjų lokių užsuks į Rusijos Arkties regiono kaimus ieškodami maisto, teigia gyvūnų teisių aktyvistai, sakydami, kad šiais metais žema temperatūra leidžia gyvūnams medžioti įprastoje buveinėje.

Baltasis lokys. <br>123rf.com nuotr. 
Baltasis lokys. <br>123rf.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2021, 2:21 PM

„Šiuo metu situacija rami, – dpa sakė Dmitrijus Riabovas iš Pasaulio gamtos fondo (WWF). – Šiemet ledas jūroje susidarė laiku ir baltieji lokiai iškeliavo į šiaurę medžioti ruonių“.

Anksčiau šiaurinės pakrantės kaimuose gyvenantiems žmonėms nerimą keldavo išbadėjusių baltųjų lokių, ieškančių maisto sąvartynuose ir šiukšlių konteineriuose, vaizdas.

Prieš dvejus metus maždaug 50 lokių priklydo prie žmonių, gyvenančių Naujosios Žemės salyne, praleido ten ne vieną savaitę ir paskatino valdžios institucijas paskelbti nepaprastąją padėtį.

Baltieji lokiai paprastai ruonius medžioja nuo jūros ledo. Tačiau ledo sluoksniui formuojantis vis vėliau, o ištirpstant anksčiau, „gyvūnai ieško maisto sausumoje“, sakė D.Riabovas.

„Jie priversti ilgiau būti krante, o paskui neišvengiamai eina ir pas žmones – iš smalsumo ir ieškodami maisto, traukiami kvapų“, – sakė jis.

Kaimuose pradėjo dirbti apmokyti baltųjų lokių patruliai, stebintys, kad gyvūnai nepriartėtų prie namų ar mokyklų ir neužpultų žmonių. Darbuotojai važinėja automobiliais ir leidžia raketas, kad atbaidytų lokius.

Šiaurės Rusijoje taip pat veikia WWF remiama perspėjimo sistema, kuri pasiunčia signalą, jei kaimuose pastebimi baltieji lokiai.

Pasak D.Riabovo, Arkties regiono kaimuose dirba apie 20 savanorių: „Per pastaruosius 15 metų šie patruliai išsprendė daugiau nei 500 konfliktinių situacijų.“ Šiais metais per susidūrimus su baltaisiais lokiais niekas nenukentėjo, sakė jis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.