Suskaičiavo, kiek gyvūnų pražudė Brazilijoje siautėję gaisrai: skaičiai kelia nerimą

Brazilijos mokslininkai užbaigė ypač niūrų gamtosaugos tyrimą – jie suskaičiavo gyvūnus, 2020 metais žuvusius per didžiulius miškų gaisrus Pantanalio pelkėse.

Gaisrai Amazonėje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Gaisrai Amazonėje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 3:49 PM

Jie apskaičiavo, kad mirė net 17 milijonų stuburinių gyvūnų, įskaitant roplius, paukščius ir primatus.

Sausio–lapkričio mėn. Amazonėje siautėję gaisrai sunaikino 30 proc. didžiausių pasaulyje atogrąžų pelkių.

Mariana Napolitano Ferreira sakė, kad praėjusiais metais buvo užregistruota 22 000 atskirų gaisrų.

Kūnų skaičiavimas

Pantanalio gaisrai yra natūralios gamtos dalis, tačiau 2020 m. miškų gaisrai buvo „apokaliptiniai“, – teigia ekologas Alexas Leesas.

Tačiau šie gaisrai labai skyrėsi nuo tų, kuriuos įprastai patiria regionas.

„Šie gaisrai buvo neįprasti dėl savo masto ir buvo aiškiai susiję su didžiule sausra, kurią vietovė tuo metu patyrė. Pantanalis negali kasmet taip degti – biologinė įvairovė negali nuo to atsigauti“, – sakė ekologas.

Pats tyrimas buvo pagrįstas gyvūnų kūnų skaičiavimu. Mokslininkams pavyko pasiekti pelkių vietas per 48 valandas po gaisro, o tuomet jie vaikščiojo ir apžiūrėjo kiekvieną rastą negyvą gyvūną. Atsižvelgdami į tai, kiek ir kokių gyvūnų buvo rasta tirtoje vietovėje, buvo galima daryti prielaidas, keik gyvūnų apskritai žuvo gaisre.

Tyrimui vadovavo ekologas Walfrido Moraesas Tomasas. Jis BBC sakė, kad jo ir jo komandos „nenustebino tokie skaičiai“, atsižvelgiant į didžiulį geografinį nelaimės mastą. Jo teigimu, jį nustebino tai, kaip tam tikros rūšių grupės buvo labiau paveiktos nei kitos.

„Ypač didelis žuvusių gyvačių skaičius. Gyvatės dažniausiai medžioja mažus žinduolius, varles. Dėl gyvačių žūties gali atsirasti neįsivaizduojamas ekosistemos disbalansas“, – aiškino ekologas.

Pelkės visoje Brazilijoje, Paragvajuje ir Bolivijoje yra vienos iš biologiškai įvairiausių sričių pasaulyje. 140 000–160 000 kvadratinių kilometrų plote gyvena tūkstančiai įvairių rūšių gyvūnų.

Klimato kaitos pasekmė

Tyrėjai atkreipė dėmesį, kad dažnesni miškų gaisrai yra „vieni iš labiausiai matomų žmogaus sukeltų klimato pokyčių padarinių“.

Tačiau, kad ir kokia niūri būtų šio tyrimo išvada, šios nelaimės masto nustatymas galėtų sustiprinti pastangas plėtoti „tinkamas gaisrų valdymo strategijas ir politiką“ regione.

Kiti mokslininkai išreiškė susirūpinimą dėl šio tyrimo tikslumo.

„Mokslininkai tiria didžiulę didžiausios pasaulyje pelkės teritoriją, todėl vidutinis apskaičiavimas gali būti šiek tiek netikslus. Ten gyvena šimtai milonų gyvūnų – nenustebčiau, jei žuvusių būtų daug daugiau“, – aiškino dr. Leesas.

Parengta pagal BBC inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.