Irane beliko vos 12 laukinėje gamtoje gyvenančių azijinių gepardų

Irane belikę vos keliolika azijinių gepardų, sekmadienį pranešė šalies aplinkos viceministras, apibūdindamas šios nykstančios gyvūnų rūšių padėtį kaip „itin kritišką“.

Greičiausi pasaulyje sausumos gyvūnai, galintys pasiekti 120 kilometrų per valandą greitį.<br>Aspinall Foundation / SWNS/Scanpix asociatyvi nuotr.
Greičiausi pasaulyje sausumos gyvūnai, galintys pasiekti 120 kilometrų per valandą greitį.<br>Aspinall Foundation / SWNS/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-09 20:49

„Priemonių, kurių ėmėmės, kad padidintume apsaugą ir reprodukciją, įskaitant tokias priemones kaip kelio ženklų įrengimą, nepakako, kad išsaugotume šią rūšį“, – naujienų agentūrai „Tasnim“ kalbėjo Hassanas Akbari.

„Šiuo metu yra tik devyni patinai ir trys patelės, palyginti su 100-u gyvūnų 2010-aisiais, o jų padėtis yra itin kritiška“, – pridūrė jis.

Pasak viceministro, gyvūnų skaičius sumažėjo dėl sausros, medžiotojų ir transporto priemonių eismo, ypač šalies centrinėje dykumoje, kur gyvena paskutiniai šios rūšies gyvūnai Irane.

Greičiausi pasaulyje sausumos gyvūnai, galintys pasiekti 120 kilometrų per valandą greitį, gepardai kadaise buvo paplitę nuo rytinės Indijos pakrantės iki Senegalo Atlanto vandenyno pakrantėje ir dar toliau.

Jie vis dar aptinkami kai kuriose Pietų Afrikos dalyse, tačiau praktiškai išnyko Šiaurės Afrikoje ir Azijoje.

Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos teigimu, porūšis Acinonyx jubatus venaticus, paprastai žinomas kaip azijinis gepardas, nyksta itin sparčiai.

Iranas, viena iš paskutiniųjų pasaulio šalių, kurioje šie gyvūnai gyvena gamtoje, Jungtinių Tautų remiamą apsaugos programą pradėjo 2001 metais.

2014-aisiais Irano nacionalinė futbolo rinktinė pasaulio čempionato turnyre varžėsi vilkėdama marškinėlius su gepardo atvaizdu, norėdama atkreipti dėmesį į šią problemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.