Apie šiuos kaimynus žino ne visi: ką daryti, jei į namus įskrido šikšnosparnis

Atšalus orams nenustebkite, jeigu kaimynai pateks į jūsų butą pro langą ar ventiliacijos angą. Galbūt net nežinojote, kad tokių kaimynų turite – tai šikšnosparniai. Išsibudinę dėl oro permainų jie užklysta į žmonių namus ir daugeliui kyla klausimas, kaip jiems padėti.

Dvispalvis plikšnys. <br>G. Steiblio nuotr. 
Dvispalvis plikšnys. <br>G. Steiblio nuotr. 
Šikšnosparnis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šikšnosparnis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vėlyvasis šikšnys. <br>G. Steiblio nuotr. 
Vėlyvasis šikšnys. <br>G. Steiblio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 6, 2022, 5:37 PM

„Šikšnosparniai jaučia oro permainas, temperatūras. Lapkričio mėnesį jie pasirinka žiemavietę, kuri tuo metu jiems buvo optimali ir tinkama, tačiau žiemą, jei stipriau atšala, jie keičia vietą arba lenda gilyn, kur šilčiau, arba priešingai, kai yra atodrėkis, jie ieško vėsesnės žiemavietės, o tada būna taip, kad jie pakliūna pas žmones. Dažniausiai per atidarytus langus arba ventiliacines angas“, – sako Šikšnosparnių apsaugos Lietuvoje draugijos pirmininkas Deividas Makavičius.

Specialistas sako, kad jei šikšnosparnis į namus pateko dienos metu, pirmiausia reikėtų susirasti sandarią dėžutę. Šikšnosparniai labai landūs ir gali pasprukti per mažiausią plyšelį, todėl vietoje kelių didesnių angų pradurti daugiau, tačiau mažesnių. Tam, kad gyvūnėlis jaustųsi geriau, rekomenduojama į dėžutę įdėti ir medžiagos skiautę, o nepamiršti reikėtų ir negilaus indelio su vandeniu. Vis dėlto maitinti šikšnosparnių, sako ekspertas, dažniausiai nereikia.

Sutemus dėžutę tiesiog padėkite šalia atviro lango – šikšnosparnis turėtų pats palikti jūsų namus. Vis dėlto jei išskristi jis neprisiruošia, derėtų kreiptis į specialistus

„Jei šikšnosparnis neišskrenda greičiausiai jis yra išsekęs, todėl reikėtų susisiekti su šikšnosparnių draugija Lietuvoje. Žmonės dažniausiai nufotografuoja ar nufilmuoja, o mes tada galime įvertinti, ar jam reikia laikinos globos. Kartais iš tikrųjų šikšnosparniai būna ilgą laiką netinkamoje aplinkoje, pavyzdžiui, laiptinėse, ir jie būna tiesiog išsekę, nes maisto nėra ir jie sunaudoja daug kūno masės, kad išgyventų“, – aiškina D.Makavičius.

Šikšnosparnį, sako ekspertas, reikėtų imti su pirštine arba tiesiog užmesti medžiagos skiautę ir perkelti jį į dėžutę, tačiau jei baimė labai didelė galite tiesiog uždengti jį dėžute ir po apačią pakišę popieriaus lapą ją apversti.

Straipsnis parengtas pagal „Naturalit“ reportažą. Plačiau apie tai, kodėl dalis šikšnosparnių žiemojimui renkasi daugiabučius, ką daryti sulaukus netikėto svečio ir kaip visuomenė gali prisidėti prie mokslinių žinių apie šikšnosparnius pildymo galite sužinoti reportaže.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?