Į Nerį bus įžuvinta 50 tūkst. unguriukų

Penktadienį Neries upėje, ties Čiobiškio keltu Kaišiadorių rajono Padalių kaime bus įveista 50 tūkst. unguriukų.

Unguriukai. <br>Žemės ūkio ministerijos nuotr. 
Unguriukai. <br>Žemės ūkio ministerijos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-14 09:48

Vasario pradžioje 600 kg šių vertingų žuvų specialiose dėžėse atgabenta iš Prancūzijos, palaikant 5–7 laipsnių temperatūrą. Lietuvoje jie buvo laikomi karantine ir paauginti Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos departamento Pietų regiono padalinyje.

Apie 1,7 mln. paaugintų, vidutiniškai 1,5–2 g sveriančių unguriukų planuojama išleisti į 82 vandens telkinius visoje šalyje. Daugiausiai jų planuojama išleisti Rytų Lietuvos ežeruose, kadangi iš jų į jūrą migruojantys unguriai savo kelyje patiria mažesnį neigiamą žmonių veiklos poveikį. O dalis šio rekordinio kiekio žuvų jauniklių bus paleisti į upes.

Europinis ungurys (Anguilla anguilla L.) – vertinga, plėšri, dugninė žuvis, mėgstanti slėptis dumble, prie akmenų, medžių šaknų, nuskendusių šakų. Per metus ungurių svoris padidėja 2–3 kartus.

Dažniausiai sugaunami 0,2–1,5 kg, tačiau gali užaugti iki 1,2 m ilgio ir 3 kg svorio. 7–10 m., o kartais ir 13–20 metų subrendę unguriai neršti plaukia į Sargaso jūrą, Atlanto vandenyne. Kelionė trunka apie metus. Po neršto žuvis miršta, o palikuonys Europą pasiekia su Golfo srove.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.