Nerimą kelianti žinia: imperatoriškieji pingvinai gali išnykti per ateinančius 40 metų

Argentinos Antarktidos instituto ekspertai perspėja, kad imperatoriškieji pingvinai per ateinančius 30–40 metų gali išnykti dėl klimato kaitos.

Imperatoriškieji pingvinai. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Imperatoriškieji pingvinai. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 5:09 PM, atnaujinta May 10, 2022, 5:11 PM

Didžiausi pasaulyje imperatoriškieji pingvinai jauniklius atsiveda tuomet, kai Antarktidoje būna žiema, todėl nuo balandžio iki gruodžio jiems reikalingas kietas ledas, kad galėtų perėti jauniklius.

Jei jūra užšąla vėliau arba ledas ištirpsta anksčiau laiko, pingvinai negali užbaigti savo reprodukcinio ciklo.

„Jei vanduo pasiekia naujagimius pingvinus, kurie nėra pasiruošę plaukti ir neturi vandeniui atsparių plunksnų, jie miršta nuo šalčio ir nuskęsta“, – sakė biologė Marcela Libertelli, ištyrusi 15 000 pingvinų dviejose Antarktidoje esančiose kolonijose.

Tai atsitiko Halley Bay kolonijoje Vedelio jūroje, antroje pagal dydį imperatoriškųjų pingvinų kolonijoje, kur trejus metus iš eilės mirė visi jaunikliai.

Kiekvieną rugpjūtį M.Libertelli ir kiti mokslininkai Antarktidoje kas dieną motociklu nuvažiuoja 65 km -40 laipsnių Celsijaus siekiančioje temperatūroje, kad pasiektų artimiausią imperatoriškųjų pingvinų koloniją.

Atvykę jie skaičiuoja, sveria ir matuoja jauniklius, surenka geografines koordinates ir paima kraujo mėginius. Mokslininkų išvados rodo niūrią šios rūšies ateitį, jei klimato kaita nebus sušvelninta.

„Klimato prognozės rodo, kad kolonijos, esančios tarp 60 ir 70 laipsnių pietų platumos, išnyks per ateinančius kelis dešimtmečius, tai yra, per ateinančius 30–40 metų“, – „Reuters“ sakė M.Libertelli.

Išskirtinės šių gyvūnų savybės – ilgiausias tarp pingvinų dauginimosi ciklas. Gimus jaunikliui, vienas iš tėvų ir toliau nešiojasi jį tarp kojų, kad jis nesušaltų, kol užsiaugins plunksnas.

„Bet kokios rūšies išnykimas yra tragedija planetai. Ar mažas, ar didelis, augalas ar gyvūnas – nesvarbu. Tai biologinės įvairovės praradimas.“

Imperatoriškojo pingvino išnykimas gali turėti dramatišką poveikį visoje Antarktidoje. Tai ekstremali aplinka, kurioje maisto grandinė turi mažiau narių ir mažiau grandžių.

Balandžio pradžioje Pasaulio meteorologijos organizacija perspėjo apie vis ekstremalesnes temperatūras kartu su neįprastais krituliais ir ledo tirpimu Antarktidoje. „Tai nerimą kelianti tendencija“, – sakė M.Libertelli, nes Antarktidos ledynai nyksta mažiausiai nuo 1999 m.

Turizmo ir žvejybos augimas Antarktidoje taip pat kėlė pavojų imperatoriškųjų pingvinų ateičiai, nes tai paveikė krilius – vieną iš pagrindinių pingvinų ir kitų rūšių maisto šaltinių.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.